Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott autójavítás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Biztosítás keretében autójavítás

Kérdés: A társaság könyveiben nyílt végű pénzügyi lízing keretében beszerzett autó szerepel, ami megsérült, a casco biztosítás terhére javították. Ajavítást végző cég számlája megérkezett, amelyen a teljes kárösszeg szerepel, ennek csak az önrészét kellett átutalni a társaság felé, és az áfa felét, mivel a társaság az Áfa-tv. 124. § (4) bekezdésében foglaltak szerint azt helyezi levonásba a lízing után. Kaptunk egy nyilatkozatot is mellé, amelyben a javító cég ügyvezetője kijelenti, hogy a fennmaradó részt a biztosító megtéríti részükre. A kérdés a számla helyes könyveléséhez kapcsolódik. Az önrész és a kifizetett áfarész egyéb ráfordítás lesz, a fennmaradó rész követelés, majd a kapott nyilatkozat szerint átvezetem az egyéb bevételek közé? Ez esetben hogyan élhetek a munkadíj utáni áfa 50%-os levonhatóságával?
Részlet a válaszból: […]kárösszeg) teljes összegéről küldte meg a számlát (beleértve az áfát is), amelyet a pénzügyi lízingbe vevőnél (a kérdező társaságnál) teljes összegében könyvelni kell igénybe vett szolgáltatások költségeként: T 523, 466 - K 454. Csak az önrészt kell átutalni. Ezért a javítást végző társaság számláján szerepelnie kell a biztosító által megtérített összegnek is, amely megtérítés jellemzően csak az áfa nélküli összegre vonatkozik, az áfa alapját csökkenti. Ezt az összeget, amit a biztosító a javítást végző társaságnak megtérít(ett), a javító cég ügyvezetőjének nyilatkozata alapján kell a kötelezettség csökkentésével egyéb bevételként elszámolni: T 454[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8443
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: