Keresés eredménye

6 találat a megadott autópályadíj tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
1. találat: Autópályadíj mint közvetített szolgáltatás
Kérdés: Nemzetközi árufuvarozást végző társaságnál a helyi iparűzési adó számítása során az autópályadíj közvetített szolgáltatás címén levonható-e a helyi iparűzési adó alapjából? Kérem, jogszabályi hivatkozást is szívesedjenek megjelölni!
Részlet a válaszból: […]közvetített szolgáltatás. Az autópályadíj is szolgáltatásnyújtás ellenértéke. Ha a kérdező cég a belföldi, illetve külföldi megrendelőjével írásban kötött szerződésében abban állapodott meg, hogy az autópályadíjat részben vagy egészében, külön tételben a megrendelő felé tovább­számlázhatja, és ténylegesen tovább is számlázza, akkor az autópályadíjként fizetett összeg, illetve annak arányos része közvetített szolgáltatásnak minősül, és mint ilyen csökkenti a helyi iparűzési adó alapját. Amennyiben nincs ilyen írásban, szerződésben rögzített megállapodás, az autópályadíjat az igénybe vett szolgáltatások költségei között kell elszámolni, annak összegével a helyi iparűzési adó alapja nem csökkenthető.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. szeptember 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5566
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
2. találat: Autópálya-matrica díja mobiltelefon-számlán
Kérdés: A társaság nevére szóló mobiltelefon-számlán az ügyvezető saját autójához kapcsolódó autópálya-matricákat számláztak. Az ügyvezető nem fizet cégautóadót, így a kiküldetés során ezt a költséget nem számolhatja el. Szeretnénk ezen összeget nem a vállalkozási tevékenység érdekében felmerülő költségként elszámolni. Hogyan lehetséges ez? Helyes-e, ha elszámolom ráfordításként, az ügyvezető által befizetett összeget pedig egyéb bevételként?
Részlet a válaszból: […]érinti!) Amennyiben az ügyvezető utólag téríti meg az autó­pálya-matricák - áfát is magában foglaló - díját, úgy kell tekinteni, mint a társaságnak okozott kár megtérítését, és a térítésként befizetett összeget egyéb bevételként kell elszámolni (T 381 - K 963). Ez esetben azonban a mobiltelefon-számla szerinti autópálya-matricák díját mint a társaságot ért kárt kell az egyéb ráfordítások közé átvezetni (T 863 - K 454, T 454 - K 522). Az is lehetséges, hogy az ügyvezető az autópálya-matricák díját nem téríti[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. december 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5239
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
3. találat: Kiküldetés esetén autópálya-használati díj
Kérdés:

A magánszemély kiküldetési rendelvény alapján az igazolás nélkül elszámolható térítést kapja munkáltatójától. Autópálya használatakor mi az adófizetési kötelezettség akkor, ha a munkáltató számolja el, fizeti ki a nevére szóló számlát, illetve mi a szabály akkor, ha a magánszemély a számlán szereplő vevő? Mi a helyzet akkor, ha a társaság az év elején megvette a magánszemélyek gépkocsijára az éves autópálya-matricákat? Elszámolható ez a költség a társaságnál?

Részlet a válaszból: […]általános személygépkocsi-normaköltség alapulvételével kifizetett összeg. A hivatkozott előírásból következően a kiküldetéshez kapcsolódóan a magánszemély nevére szóló számla alapján autópálya-használati díj költségtérítésként nem fizethető, illetve fizethető, ha a magánszemély (a kiküldött) nyilatkozata alapján tételes költségelszámolással kívánja megállapítani a kiküldetéshez kapcsolódóan kapott bevétele jövedelemtartalmát. Ez esetben azonban a magánszemélyt cégautóadó-fizetési kötelezettség is terheli. Ha a munkáltató (a kifizető) - kiküldetésenként, a kiküldetés időtartamára - fizeti ki - a cég nevére szóló számla alapján - a magánszemély személygépkocsijának[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4051
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
4. találat: Külföldi autópályadíj elszámolása
Kérdés: A bt. főtevékenysége árufuvarozás és szállítmányozás. A társaság beltagja a férj, aki a tevékenységet végzi. Amikor az árut Magyarországról szállítja, több országon keresztül kell mennie. Az úton autópályadíjat kell fizetnie. Erről nyugtát, tikettet kap, ami csak a dátumot és euróban a pályadíjat tartalmazza. A cég nevére szóló számlát nem lehet kérni. A cég a nevére kiállított nemzetközi fuvarlevéllel tudja bizonyítani, melyik autópályán haladt. Számla hiányában nem számolhatjuk el az autópályadíjat? Az összegyűjtött nyugták, tikettek alapján az euró átszámítása után költségtérítésként fizesse ki a cég a beltag részére az autópályadíjaknak megfelelő összeget?
Részlet a válaszból: […]különböző okok miatt - kapni, akkor valamilyen más módon, hiteles formában kell azt kiváltani. A kérdés szerint is egyértelmű, a cég nevére kiállított nemzetközi fuvarlevél dokumentálja az indulási és az érkezési hely között megtett utat. Az autópályadíj megfizetésének a bizonylata a nyugta, amely (vagy a hozzákapcsolódó matrica) azt is dokumentálja, hogy mikor, milyen forgalmi rendszámú tehergépjárműhöz adták, és mennyit[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. március 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2999
Kapcsolódó tárgyszavak:
5. találat: Autópálya-matrica adózása
Kérdés: A 4 napos autópálya-matrica, saját gépkocsi hivatali használata esetén, milyen módon fizethető ki adómentesen 2005-ben? Mi a helyzet a cégautó esetében?
Részlet a válaszból: […]hogy a matrica árának felét tekinti adóköteles jövedelemnek. A 4 napos autópálya-matrica saját gépkocsi hivatali használata esetén akkor nem adóköteles, ha csak hivatali, üzleti útra történik a használat, például a kiküldetés 4 napig tart. A cégautóra vonatkozó szabályozás 2005. január 1-jétől tételesen[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. január 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2003
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
6. találat: Parkolási, autópályadíj
Kérdés: A tagok, a munkavállalók saját személygépkocsijuk üzleti, hivatali célra történő használata esetén felmerülő parkolási, autópályadíjak megtérítése tekinthető-e a vállalkozási tevékenység érdekében felmerült költségnek, és áfatartalmuk visszaigényelhető, levonható-e?
Ha szeretné a választ most e-mailben megkapni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2003. június 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1284
Kapcsolódó tárgyszavak: ,