Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bankkártyahasználat követelményei tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bankkártyahasználattal kapcsolatos követelmények

Kérdés: Általánossá vált a cég nevére szóló bankkártya használata. A társaságnál hol és milyen követelményeket indokolt megfogalmazni a bankkártya használatával kapcsolatosan? Milyen követelmények támaszthatók a bankkártya használatára jogosulttal szemben?
Részlet a válaszból: […]foglalkozónak, a kifizetés jogosságát igazoló személynek);- milyen pénznemben, milyen összegben vehet fel a jogosult bankkártyával készpénzt (jellemzően vásárlásra, de lehet egyéb jogcímen is), az így felvett készpénz felhasználásának bizonylatával milyen gyakorisággal köteles elszámolni, a bizonylatokat, továbbá a bankkártyával felvett készpénzből megmaradt összeget az elszámoláskor a pénzkezeléssel foglalkozónak (a pénztárosnak) át kell adni;- ha a bankkártyával felvett készpénz a házipénztár pénzkészletét egészíti ki, akkor az így felvett készpénzt még a felvétel napján a pénztárba be kell vételezni;- a bankkártyát - főszabály szerint - saját célú vásárlásra nem lehet használni, ha a jogosult mégis használhatja ilyenre, esetenként, akkor a társaság pénzének a használatát az elszámoláskor kamattal vagy anélkül kell készpénzben rendezni, a kamatjövedelem utáni kamat társaság általi megfizetésével;- stb.Szabályozandó az is, hogy a bankkártyával csak az elszámolási betétszámláról és/vagy a deviza-betétszámláról fizethet a bankkártya használatára jogosult, illetve forintot vagy valutát, vagy mindkettőt felvehet készpénzben.A társaság nevére szóló bankkártya használatára jogosultat el kell számoltatni. Az elszámoláshoz célszerű a 3613. számlát megbontani.- a bankkártyával történő fizetések elszámolására,- a bankkártyával felvett készpénz elszámolásáraszolgáló számlákra. Ezen számlákra a könyvelés a bankszámlakivonat, illetve a bankkártya használatára jogosult elszámolása alapján történik.A bankszámlakivonat alapján az egyes bankszámlákhoz kapcsolódó elszámolási számlákra könyvelni kell a teljesített kifizetéseket (T 3613 - K 384, 386), illetve az elszámolási kötelezettséggel felvett készpénzösszegeket (T 3613 - K 384, 386).A bankkártya használatára jogosult elszámolása (az azt alátámasztó bizonylatok, számlák) alapján közvetlenül a 3613. elszámolási számlával szemben könyvelendő az eszköz-, az anyag-, az árubeszerzés, illetve a szolgáltatásnyújtás igénybevétele (T 1, 2, 3, 51-56, 466 - K 3613), a bankszámláról felvett készpénzből megmaradt készpénznek a pénztárba történő befizetése (T 381, 382 - K 3613).[Nincs akadálya annak, hogy az eszköz-, az anyag-, az árubeszerzést, illetve a szolgáltatás igénybevételét elsődlegesen a számla alapján a megfelelő szállítói számlával szemben könyveljék (T 1, 2, 3, 51-56, 466 - K 454, 455), majd a szállítói számlák kiegyenlítését számolják[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. szeptember 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8020
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,