Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bankkártya külföldi használata tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bankkártyával történő kifizetések elszámolása

Kérdés: A 4776. számú válaszhoz kapcsolódóan az általam feltett kérdés a társaság bankkártyával történő (valutás) készpénz-kiegyenlítéseiről, valutafelvétellel történő készpénzes devizaszámlák kiegyenlítéséről, valamint a fennmaradó összeg házipénztárban történő kezelésének menetében kér segítséget. Kérdésem arra irányul, hogy a tartós (többnapos, esetleg hetes) külföldi bankkártyahasználat során a felvett összegek pénztárban történő "aznapi" kezelése nem valós, hiszen a felvett összeg nem kerül a házipénztárba, csak a megmaradt, az ügyvezető által visszahozott része.
Részlet a válaszból: […]fizetések elszámolására (36131), - másrészt a bankkártyával felvett készpénz (valuta) elszámolására (36132) szolgáló számlákra. Az elszámoltatáshoz - az előbbi megbontásban - célszerű a kiküldöttel a bizonylatokat jegyzékbe foglaltatni. E jegyzék és a bizonylatok alapján a bizonylatok szerinti devizaértékeket - a teljesítéskori (a bankkártyával történt fizetéskori) választott devizaárfolyamon - könyvelni kell a megfelelő eszköz-, illetve költségszámlával, valuta felvétele esetén a valutaelszámolási számlával (36132) szemben: T 1, 2, 3, 5 (36132) - K 36131. (Ezek a tételek a pénztárban nem jelennek meg, közvetlenül a főkönyvi számlákra kell könyvelni!) Amikor a bankkivonat megérkezik, akkor ellenőrizhető, hogy a kiküldött a bankkártya használatával kapcsolatos minden bizonylatot a társaság rendelkezésére bocsátotta-e, és ezáltal könyvelhető a pénzeszköz csökkenése a 36131. számla terhelésével. Ha a társaság nevére szóló - külföldön használt - bankkártya devizaszámlához kapcsolódik, akkor a devizacsökkenéseket a csökkenéskor érvényes könyv szerinti forintértéken indokolt könyvelni (T 36131 - K 386). Ha a társaság nevére szóló - külföldön használt - bankkártya az elszámolási betétszámlához kapcsolódik, akkor azt a forintértéket kell könyvelni, amelyet a bank az egyes bizonylatokhoz kapcsolódóan leemelt (T 36131 - K 384). A bizonylatok, azok pénzügyi rendezésének könyvelése után a 36131. számlán mutatkozó egyenleg az egyes tételekhez kapcsolódó árfolyam-különbözet összevont értéke, amelyet jellegének megfelelően árfolyamnyereségként, illetve árfolyamveszteségként kell elszámolni. A bankkártyával külföldön felvett valuta elszámolása A társaság nevére szóló bankkártyával a külföldön felvett készpénz (valuta) elszámoltatásához szükséges bizonylatokat indokolt külön jegyzékbe foglalni. Ezen jegyzék és a bizonylatok alapján a bizonylatok szerinti devizaértékeket - a teljesítéskori választott devizaárfolyamon - könyvelni kell a megfelelő eszköz-, illetve költségszámlával szemben: T 1, 2, 3, 5 - K 36132, de könyvelni kell a valuta felvételét is a 36131. számlával szemben: T 36132 - K 36131. Természetesen könyvelni kell a külföldi napidíjat is, ha azt a kiküldött a bankkártyával külföldön valutában vette fel, a kiküldetés befejező (utolsó) napján érvényes választott (és nem az Szja-tv. szerinti) devizaárfolyamon[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. március 8.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5337
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,