Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bankkártyafeltöltés számlázása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Étkeztetés feltöltött bankkártyáról

Kérdés: Étkeztető cég vagyunk, partnereink is töltenek fel kártyára dolgozóiknak, ami azt jelenti, hogy a cégeknél dolgozók mágneskártyát kapnak, amire cégünk a partnercég által igényelt összeget (általában 12 000 Ft) dolgozóinak feltölti. Amikor a dolgozó ebédelni megy, akkor nem készpénzzel, hanem a kártyával fizet annyit, amibe a napi étkezése került. Amikor cégünk feltölti a mágneskártyát, akkor kiállít egy előlegszámlát áfásan. Hó végén megnézzük, hogy az adott cégnél ki mennyit ebédelt, kiállításra kerül a számla, amelyből levonjuk az előlegszámla összegét. Ezt a módszert az egyik cég megkifogásolta azzal, hogy a mágneskártya feltöltése 65.2 SZJ szolgáltatásnak minősül, és mint ilyen áfamentes, ezért az Áfa-tv.-nek megfelelően kiállított számlát kér. Szerintünk mi étkeztetünk, és nem pénzügyi tevékenységet végzünk. Kinek van igaza?
Részlet a válaszból: […]SZJ-ben foglaltakból az következik, hogy a bankkártyák feltöltése nem tartozik ide. Valójában az étkeztető cég a partnercégnek nem is végez bankkártya-feltöltési tevékenységet. A kérdésben leírtak szerint az étkeztető cég tölti fel a partnercég által átutalt pénzből a partnercég dolgozóinak a kártyáját. A valós gazdasági esemény így az, hogy a partnercég megelőlegezi dolgozói étkeztetésének a költségeit, átutalja annak a fedezetét azért, hogy azt az étkeztető cég a partnercég dolgozóinak a bankkártyájára tegye. Mivel ez az átutalás az étkeztetési szolgáltatást megelőzően történt, az Áfa-tv. 59. §-a alapján előlegnek minősül (az előlegszámlát akkor kell kiállítani, amikor a partnercég által átutalt összeg az étkeztető cég elszámolási betétszámlájára megérkezett), és mivel az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. november 12.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4361