Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott becsődölt értékpapír-követelés tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Becsődölt értékpapír-követelés

Kérdés: Társaságunknak magas összegű értékpapír-követelése volt egy becsődölt társasággal szemben, ennek csak töredékét rendezték. A követelés 20%-át 2015-ben elszámoltuk értékvesztésként. 2016-ban a Kárrendezési Alapból kaptunk jelentéktelen összegű támogatást, a fennmaradt követelésünk még mindig jelentős összegű. Melyik törvény vagy kormányrendelet írja elő azt, hogy a becsődölt értékpapír-társasággal szembeni követelésre már nem tarthatunk igényt? Mit tegyünk a hatalmas kárral? Számolhatunk-e el még 2-3 éven keresztül értékvesztést? Az egy összegben történő leírás ellehetetleníti társaságunk gazdasági helyzetét.
Részlet a válaszból: […]be, amelyet a felszámolónak bejelentettek, és a felszámoló elismert követelésként nyilvántartásba vett.Ha a kérdés szerinti cégnél a felszámoló által elismert követelés kevesebb, mint a könyvekben kimutatott értékpapír-követelés összege, akkor a különbözetet értékvesztés formájában már le kellett írni. Ha az elismert követelés mennyisége eltér a könyv szerinti mennyiségtől, akkor a mennyiségben mutatkozó különbözetet kell teljes könyv szerinti értékében a pénzügyi műveletek ráfordításaként elszámolni. Az értékvesztés, a ráfordításkénti elszámolás független attól, hogy a társaság nyereséges-e vagy veszteséges. Ez következik az óvatosság számviteli alapelvből. A lényeg, hogy az értékpapír-követelést kimutató és a felszámolónak követelését bejelentő társaság sem mennyiségben, sem értékben nem mutathat ki többet, mint amennyit a felszámoló elismert és nyilvántartásba vett. A különbözetet a pénzügyi műveletek ráfordításaként, illetve az értékpapírok értékvesztéseként legkésőbb a felszámolási eljárás megindításának évében el kell számolni.A felszámolás megindítását követően évenként a felszámoló közbenső mérleget készít. Ennek alapján a bíróság dönthet a hitelezői igények kielégítéséről. Persze az is előfordulhat, hogy a felszámoló - a felszámolásra kerülő cég eszközeinek,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. február 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7213
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: