Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bérbeadás (költségei) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bérbeadáshoz kapcsolódó költségek számlázása

Kérdés: A társaság üzlethelyiséget bérel. Az üzlethelyiség egy részét mi is bérbeadjuk, illetve az ott felmerült egyéb költségeket (telefondíj, írószer, tisztítószer, bér+járulékai stb.) továbbszámlázzuk. A számlán a bérleti díj egy soron, a továbbszámlázott egyéb költségek - mint üzemeltetési költség - szintén egy soron szerepel. Mi a helyes könyvelés ez esetben? Helyesen számlázunk-e? Az áfát hogyan kell felszámítani? Közvetített szolgáltatás lehet-e?
Részlet a válaszból: […]a tulajdonos és a kérdező társaság, illetve a kérdező társaság és a bérlő közötti bérleti díj meghatározásának módszere azonos, bár mértéke eltérhet egymástól. Ilyen feltételek mellett a kérdező társaság felé számlázott bérleti díj arányos része elszámolható közvetített szolgáltatásként. Ez esetben teljesül az Áfa-tv. 8. §-a (4) bekezdésének a követelménye is, az áfaszabályok szerint is közvetített szolgáltatás lesz, ugyanolyan mértékű áfa felszámításával (illetve tárgyi adómentesen) történhet a bérleti díj továbbszámlázása. Más a helyzet az üzemeltetési költségek számlázásánál. A kérdésben felsoroltak - a telefondíj kivételével - továbbszámlázása nem minősíthető közvetített szolgáltatásnak. A telefondíj is csak akkor, ha a bérlő által kizárólagosan használt telefon külön tételben számlázott díjának a továbbszámlázásáról van szó. Az adott esetben a felsorolt költségek továbbszámlázásáról nem lehet beszélni. A kérdező társaság valójában szolgáltatást nyújt a bérlőjének, amelynek értékét előre meghatározott költségek figyelembevételével állapítja meg. A ténylegesen felmerült költségeket a kérdező társaságnak kell az 5. számlaosztály számláin elszámolni, mint igénybe vett szolgáltatás költségeit, anyagköltséget, bérköltséget, bérjárulékot, és a számlázott, a bérlő által elfogadott, elismert összeget pedig árbevételként kell kimutatni. Az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. augusztus 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2754
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,