Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bérelt személygépkocsi megvásárlása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Személygépkocsi bérbeadás utáni értékesítése

Kérdés: A cég kiválással jött létre. A kiválás során a jogelőd és a kiválással létrejött új cég elosztották a vagyontárgyakat, eszközöket, jogokat és kötelezettségeket. Így a kiválással létrejött cégnek olyan személygépkocsik kerültek a birtokába, amelyeket a jogelőd vásárolt még 2008. 01. 01. előtt, és az akkor érvényben lévő előírások szerint nem vonta le a személygépkocsik beszerzéséhez kapcsolódó előzetesen felszámított áfát. A jogelőd is, a jogutód is bérbeadás útján hasznosítja az autókat. A kiválással létrejött jogutód szeretné értékesíteni néhány autóját, amelyeket most az érvényben lévő rendelkezések szerint áfásan kellene értékesítenie. Valóban áfásan kell értékesítenie azt a bérbeadás útján hasznosított személygépkocsit, amelynek az előzetesen felszámított áfáját nem vonta le? Ha igen, a le nem vont áfát arányosan visszaigényelheti?
Részlet a válaszból: […]személygépkocsi későbbi értékesítése esetén az Áfa-tv. 87. §-ának b) pontját kell alkalmazni, még akkor is, ha a személygépkocsi beszerzése 2008. 01. 01. előtt volt. Abban az esetben azonban, ha a társaság a személygépkocsit bérbeadási céllal szerezte be, és azt értékesíti, akkor figyelemmel kell lenni az Áfa-tv. 125. §-a (2) bekezdésének b) pontjában foglaltakra is. A hivatkozott előírás szerint az előzetesen levonható áfa alkalmazható, ha a személygépkocsit igazoltan egészében vagy túlnyomó részben bérbeadás útján hasznosítja. A bérbeadásra használt személygépkocsi későbbi értékesítésekor az áfát fel kell számítani, az Áfa-tv. 87. §-ának b) pontja nem alkalmazható. Ezt az előírást a 2008. 01. 01. előtt beszerzett és bérbeadás útján hasznosított személygépkocsi 2008. 01. 01-jét követően történő értékesítésekor is alkalmazni kell. Ha a kiválással létrejött cég a tulajdonába került személygépkocsikat egészében vagy túlnyomó részben bérbeadás útján hasznosította, azok a 2008. 01. 01. utáni értékesítésekor az áfát fel kell számítani. Természetesen,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. november 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4387