Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bérhizlalás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bérhizlalás elszámolása

Kérdés: Gazdaságunk alaptevékenysége mezőgazdaság, sertéstenyésztéssel is foglalkozunk. A sertéstelepen megszületett malacokat már nem tudjuk saját istállóinkban felnevelni, hanem bérhizlalókhoz kerülnek, de az állomány a mi tulajdonunk marad, mi látjuk el táppal és gyógyszerrel is, a kész hízót mi értékesítjük. A bérhizlaló kompenzációs feláras jogállású őstermelő. A bérhizlaló "jövedelme": az elkészült hízó értékesítési nettó ára, - a kivitt malac és táp nettó ára, + kompenzációs felár. Átadott termékek a bérhizlalónak: - malacár nettó 12 000 Ft/db, - a táp ára nettó 20 000 Ft/1 darabra, - összesen: 32 000 Ft/db. A visszavett kész hízó nettó ára: 35 000 Ft/db, tehát a bérhizlalónak a példa szerint 3000 Ft/db fizetendő, plusz a bérhizlalási díjra a kompenzációs felár: [35 000-(12 000+20 000)]* 7% = 210 Ft, tehát ő darabonként (3000+210) 3210 Ft-t kap a bérhizlalásért. A fentiek alapján az őstermelő bruttó árbevétele 35 000 Ft+210 Ft, költségként elszámolhatja a malacárat, a tápárat. Kérdésem, hogy a fentiekben leírtak megfelelnek-e a hatályos Áfa- és Szja-tv.-nek? Ezt kellene nekem a kihelyező oldaláról lekönyvelni.
Részlet a válaszból: […]így bérhizlalási tevékenység fel sem merülhet. A hizlalótól megvásárolt hízót - ha azt a társaságuk továbbértékesíti - áruként kell állományba venni. Bérhizlalási tevékenység esetén a bérhizlalás időszaka alatt a malacoknak a társaságuk tulajdonában kell lenniük, ebben az esetben viszont a bérhizlalónál a malac ára költségként nem jelenhet meg. A bérhizlalás alatt a malacoknak a társaságuk könyveiben kell szerepelniük, mint saját termelésű készlet (növendék állat). A bérhizlalónak átadott tápot, gyógyszert, szállítási díjat értékesítésként le kell számlázni a bérhizlaló felé. Természetesen az így kimutatott követelést nem szükséges a bérhizlalónak pénzügyileg teljesítenie. A bérhizlalás végén a bérhizlalást mint szolgáltatást a bérhizlalónak le kell számláznia a cégük felé (azaz nem malacértékesítést számláz a bérhizlaló). Ennek a szolgáltatásnak az ellenértéke a felvásárlási jegyen nemcsak a bérhizlaló jövedelmét, hanem az általa megvásárolt táp, gyógyszer stb. értékét is tartalmazza. A társaságnál az így számlázott értéket természetesen be lehet számítani a bérhizlalóval szembeni követelésbe. Bérhizlalás esetén a társaságuknál a sertéshizlalás közvetlen költségeit - ugyanúgy, mintha a társaságuk hizlalná a malacokat - gyűjteni kell. A közvetlen költségek gyűjtése történhet a kérdésben nevesített 71207. Sertéshizlalás költségei[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. szeptember 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4701
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: