Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bérlemény kezelése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Önkormányzati bérlemények kezelése

Kérdés: Az önkormányzati tulajdonban álló kft. szerződést kötött az önkormányzattal az önkormányzati tulajdonú helyiségek, bérlemények kezelésére. A kft. saját költségként számolja el a bérlemények üzemeltetési költségeit. A kft. ingatlan-bérbeadásból származó bevételeit és kiadásait kezeli. A kft. állítja ki a bevételről a számlákat, a költségszámlák is a nevére érkeznek. A kezelésért 10 százalék jutalékot kap a kft. Helyes-e a könyvelés, ha a kft. a bevételeket a 91. számlára, a költségeket a 815. számlára könyveli? Esetleg a fenti gazdasági eseményeket csak a 4. számlaosztályban kellene nyilvántartani?
Részlet a válaszból: […]költségeket, a kezelői feladatok ellátásáért 10 százalék jutalékot kap a kft. (feltételezhetően az árbevétel arányában). Egy lényeges kérdésről azonban nem esik szó. Arról, hogy a kft.-nél realizálódó bérletidíj-bevétel és a bérleményekkel kapcsolatosan elszámolt költségek különbözetével mi történik. Normál körülmények között ez a különbözet az önkormányzatot illeti meg, amelyet a kft.-nek az önkormányzathoz kell átutalnia, amelyet az egyéb ráfordítások között kell a kft.-nél elszámolni. A kft.-nek külön kell az áfa felszámításával számláznia az önkormányzat felé a 10 százalék jutaléknak megfelelő összeget. (A jutaléknak nevezett összeg valójában nem jutalék, az a kft. bérleménykezelési tevékenységének az ellenértéke, és azt a számla alapján árbevételként kell kimutatni.)A leírtakból következően, a válaszban körülírt szerződés alapján helyes a kft.-nél a kezelt bérleményekkel kapcsolatos bevételeket a belföldi tevékenység árbevételeként kimutatni a 91. számlán. A bérleményekkel kapcsolatosan felmerült költségeket viszont elsődlegesen az 5. számlaosztályban a megfelelő költségszámlán[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. április 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7591
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,