Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bérmunka (felhasznált anyag) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bérmunkához felhasznált anyag

Kérdés: Német anyacég magyar leányvállalata elektronikai termékeket állít össze bérmunkában. Az anyacég idehozza az alkatrészeket, és itt összerakják, majd a készterméket kiszállítják Németországba. Ahhoz azonban, hogy a késztermékeket ki lehessen szállítani, a leányvállalat Magyarországon is vásárol anyagot, amit szintén beépít, de egy az egyben kiszámláz az anyacégnek. Tehát a leányvállalat egyszer kiszámlázza a bérmunkadíjat, másrészt a megvásárolt pluszalapanyagot, amit a német anyacég külön megfizet. Kérdésem, mindkét eset szolgáltatásnak minősül? A számlán Közösségen belüli szolgáltatásnak kell szerepelnie?
Részlet a válaszból: […]számláznia. Tény azonban az, hogy a leányvállalat által külön számlázott anyagok nem termékként kerültek kiszállításra, hanem a megmunkálás során összeállított elektronikai termékek alkotóelemei, az összeállítás érdekében felmerült, felhasznált anyagok. Ebből következően mind a két számlában számlázott tételek a terméken végzett munka érdekében merültek fel, Közösségen belüli adóztatására az Áfa-tv. 43. § (1) bekezdésének c) pontját indokolt alkalmazni, azaz szolgáltatásnyújtás. [Itt jegyezzük meg, a kérdésben szereplő, a határon átnyúló szolgáltatás keretében végzett bérmunka jellemzően új termék előállítása, így érdemileg eltér az Szt. 48. §-ának (3) bekezdésében szabályozott bérmunkától. Ezért az ilyen bérmunka költségeinek a körébe beletartozik minden olyan költség, ami ezen szolgáltatásnyújtás során felmerül.] Olvasói észrevétel (megjelent a Számviteli Levelek 229. számában - 2010.10.07.) Észrevétel: Olvasónk a 4670. kérdésre adott észrevételében tévesnek minősíti azt a megállapításunkat, hogy a kérdés szerinti bérmunka[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. augusztus 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4670
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,