Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott beszámoló (mikrogazdálkodói) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Mikrogazdálkodói beszámoló - maradványérték

Kérdés: Mikrogazdálkodói egyszerűsített éves beszámoló választása esetén a vállalkozó nem kötelezett számviteli politika készítésére, ezzel mentesül a kötelezően elkészítendő szabályzat elkészítése alól is? Ezen típusú beszámoló választása esetén az eszközök értékcsökkenésének elszámolásakor maradványérték nem állapítható meg. Hogyan kell eljárni a már az előző években megállapított maradványértékek kezelésében? A választott leírási kulcsok továbbra is alkalmazhatók, vagy át kell térni a társasági adó szerinti kulcsokra?
Részlet a válaszból: […]hivatkozott előírása alapján a mikrogazdálkodó valójában mentesül ezen szabályzatok elkészítése alól is. Sőt a Korm. rend. 2. §-ának (2) bekezdése alapján mentesül a számlarend-készítési kötelezettség alól is, ha főkönyvi elszámolásait a Korm. rendelet 3. melléklete szerinti számlatükör szerint vezeti.A Korm. rend. 14. §-ának (1) bekezdése felsorolja azokat a tételeket, amelyeket a mikrogazdálkodói beszámolót első üzleti évre készítő vállalkozónak az adott üzleti év első napjával az eszköz- és forrásszámlákról ki kell vezetnie. Ezek között a nyitó tételek között tárgyi eszközök, immateriális javak maradványértéke nem szerepel. A (2) bekezdés szerint a mikrogazdálkodói beszámolót első üzleti évre készítő vállalkozó üzleti évének első napján állományban lévő immateriális javak, tárgyi eszközök terv szerinti értékcsökkenését az állományba vételkor meghatározott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. július 11.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5928