Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott betéti társaság (saját tőke) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Kilépett, belépett kültag tőkéjének kezelése

Kérdés: A bt. kültagja kilépett a bt.-ből, egy másik személy belépett ugyanazzal a tőkeösszeggel. Kell-e pénztárbizonylatot kiállítani, vagy elég a jegyzőkönyv alapján könyvelni?
Részlet a válaszból: […]vagyoni hozzájárulást a tőkeemelés szabályai szerint lehet könyvelni. Ehhez pedig a társasági szerződést kell módosítani, majd a tulajdonosváltozást a cégbíróságon keresztül vezetni. Ilyen esetben indokolt a kilépő kültagot megillető összeget a bankszámláról átutalni, a pénztárból történő kifizetéskor pedig kiadási pénztárbizonylatot kiállítani. A belépő tag vagyoni hozzájárulását a bankszámlára befizettetni, a pénztárba történő esetleges befizetésnél pedig bevételi pénztárbizonylatot kiállítani.A Ptk. 3:150. §-a alapján a bt.-ből kilépő taggal el kell számolni. Az elszámolás során kiderülhet az, hogy a kültag vagyoni hozzájárulásánál többet vagy kevesebbet kap. Az elszámolás dokumentumát a kifizetéshez mellékelni kell.A kérdésben leírtakhoz képest egyszerűbb eset is van a kültagcserére.A Ptk. 3:146. §-a a tagsági jogviszony megszűnésének eseteit ismerteti. Ezek között szerepel a társasági részesedés átruházása (akár harmadik személyre is). Az adott esetben a kilépő kültag részesedését (vagyoni betétjét)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. január 26.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7194
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Betéti társaság saját tőkéje

Kérdés: A betéti társaság (mikrovállalkozás) vagyoni betétje 500 ezer forint. A 2009. évi mérlegben a saját tőke a jegyzett tőke alá fog csökkenni, várhatóan 2010-ben is tovább csökken. Mi a tagok kötelezettsége ez esetben? A tagoknak fel kell emelni a vagyoni betét összegét? Meddig csökkenhet a saját tőke?
Részlet a válaszból: […]a társaság kötelezettségeiért - betéti társaság esetében - legalább egy tag (beltag) felelőssége korlátlan, és a többi beltaggal egyetemleges. A hivatkozott előírások alapján, ha a betéti társaság saját tőkéje tartósan a jegyzett tőke alá csökken, akkor a különbözetet jelentő negatív eredménytartalékot indokolt megszüntetni. A különbözet megszüntetését indokolhatja a bt. eredményes jövőbeni működése is, de szükségessé teheti az üzleti partnerek, a vevők, a szállítók bizalmának, az üzleti kapcsolatoknak a megtartása is. A különbözet rendezése történhet azzal, hogy a veszteség miatt a jegyzett tőkét a társasági szerződés módosításával leszállítják. Megoldás lehet az is, ha átmenetinek tekinthető a veszteséges gazdálkodás (bár a Gt.-ben nincsen erre vonatkozó rendelkezés), hogy a tagok a társasági szerződés módosításával[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. december 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4404
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: