Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott bírósági határozat megtámadása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Bíróság előtt megtámadott II. fokú határozat

Kérdés: Bíróság előtt megtámadott II. fokú adóhatósági határozatban szereplő tételeket rögzíteni kell-e a nyilvántartásokban?
Részlet a válaszból: […]jogerőssé vált megállapítások miatti módosításokat a mérlegnek és az eredménykimutatásnak tartalmaznia kell. Ehhez viszont az szükséges, hogy a megállapításokat könyveljék. Bár a hivatkozott előírás a jelentős összegű hibákról rendelkezik (elkülönítetten kell kimutatni), a teljesség számviteli alapelvből következik, hogy a jogerős adóhatósági határozatban rögzítetteket, függetlenül attól, hogy azok jelentős összegű vagy nem jelentős összegű hibának minősülnek, könyvelni kell. Kérdés csak az lehet, hogy melyik üzleti évben?Röviden, abban az üzleti évben, amikor az adóhatósági ellenőrzés befejeződött, és a megállapításokat tartalmazó adóhatósági határozat, fellebbezés esetén a II. fokú adóhatósági határozat az adott üzleti évet követő mérlegkészítés időpontjáig jogerőre emelkedett.Ha például a helyszíni adóellenőrzés az Art. szerint 2013. december 31-ig befejeződött, az adóhatósági határozat, illetve a II. fokú adóhatósági határozat 2014. március 20-án jogerőre emelkedett (mérlegkészítés időpontja 2014. március 31-e), akkor az adóhatósági megállapításokat (a hibákat és hibahatásokat) 2013. üzleti évre könyvelni[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. január 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6134