Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott bírósági ítélet tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Jogerőre emelkedett bírósági ítélet könyvelése

Kérdés: 2019 szeptemberében jogerős bírósági ítélet született, amely alapján tőke, hozzá tartozó késedelmi kamat, illetve perköltség illeti meg társaságunkat. Mikor és hogyan kell könyvelni ezeket az összegeket? A tőke összegét 2018. évre könyveltem, mivel az korábbi évet érint. A perköltséget és a késedelmi kamatot 2019-re könyvelném.
Részlet a válaszból: […]visszamenőlegesen az előző évre.Az is lehet, hogy a kérdező társaság korábban terméket értékesített, szolgáltatást nyújtott, amelynek ellenértékét a vevő, a szolgáltatást igénybe vevő részben vagy egészében nem fogadta el, nem ismerte el. Az el nem ismert ellenértéket a számviteli előírások szerint könyvelni, árbevételként, fizetendő áfaként elszámolni nem lehetett, tehát az nem szerepelhet a követelések között. Ha a kérdező társaságnak a tevékenységével kapcsolatos el nem ismert követelését (a követelés tőkeösszegét) ítélte meg a bíróság, amely ítélet 2019 szeptemberében jogerőre emelkedett, azt csak 2019 szeptemberében kibocsátott számla alapján, szeptemberben lehet (pontosabban kell) könyvelni, nem lehet a 2018. évre elszámolni arra való hivatkozással, hogy az 2018. évi tevékenységhez kapcsolódik. A bíróság által megítélt követelésről és annak áfájáról kiállított számlát az adóssal, a vevővel szembeni követelésként kell kimutatni (T 311 - K 91-92, 467).Az Szt. 29. §-ának (8) bekezdése szerint az egyéb követelések között kell kimutatni a bíróság által az üzleti év mérlegfordulónapjáig jogerősen megítélt követeléseket is, a 77. § (2) bekezdésének a) és b) pontja szerinti követelések kivételével. A kivételek közé tartoznak:- a káreseményekkel kapcsolatosan kapott bevételek,- a kapott bírságok, kötbérek, fekbérek, késedelmi kamatok, behajtási költségátalányok, kártérítések, sérelmi díjak (idesorolandó a kapott perköltség is),amelyek olyan egyéb bevételek, amelyeket csak akkor lehet könyvelni, ha azokat a mérlegkészítés időpontjáig pénzügyileg rendezték (T 384 - K 963), a mérlegfordulónap és a mérlegkészítés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. november 7.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8057
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Jogerőre emelkedett bírósági ítélet könyvelése

Kérdés: 2008 márciusában jogerős bírósági ítélet született, amely alapján tőke, hozzá tartozó késedelmi kamat, illetve perköltség illeti meg cégünket. Mikor és hogyan kell könyvelni ezeket az összegeket? A tőke összegét 2007. évre könyveltem, mivel az korábbi éveket érint, és még a mérlegkészítés időpontja előtt ismertté vált. A perköltséget és a késedelmi kamatot 2008. évre könyvelném.
Részlet a válaszból: […]kérdésben leírt esetben nem erről van szó! A kérdező társaság korábban terméket értékesített vagy szolgáltatást nyújtott, amelynek teljesítését a vevő, a megrendelő részben vagy egészen nem ismerte, nem fogadta el. Az el nem ismert ellenértéket a számviteli előírások szerint könyvelni nem lehetett, tehát az nem szerepelhet a követelések között, azt nem lehetett árbevételként elszámolni. Ha a kérdező társaság ilyen követelését (a követelés tőkeösszegét) ítélte meg a bíróság, amely ítélet 2008 márciusában jogerőre emelkedett, azt csak 2008 márciusában kibocsátott számla alapján márciusban lehet könyvelni, azt nem lehetett 2007. évre elszámolni még akkor sem, ha a jogerőre emelkedés a mérlegkészítés időpontja előtt volt. Az Szt. 29. §-ának 2005. január 1-jétől hatályos (8) bekezdése szerint az egyéb követelések között kell kimutatni a peresített követelésekből a bíróság által az üzleti év mérlegfordulónapjáig jogerősen megítélt követeléseket. Ebből az előírásból az következik, hogy a peresített követeléseket csak akkor lehet könyvelni, ha a követelést megítélő bírósági ítélet jogerőre emelkedett. Így a kérdésben leírt esetben is csak 2008 márciusában lehetett 2008. évre elszámolni a tőkének megfelelő összeget árbevételként, azt az áfa felszámításával számlázni kellett az adóshoz. A bírósági ítélet elismerte a peresített ügylethez kapcsolódóan a teljesítést. Itt jegyezzük meg, az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. július 17.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3742
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,