Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott cégautó javítása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Cégautó helyreállítási költségei

Kérdés: A társaság cascóval rendelkező cégautójában baleset következtében kár keletkezett. A javítást végző cég a helyreállítás teljes költségéről számlát állított ki társaságunk részére. A számla bruttó összegének 10%-át fizettük ki (bevételi pénztárbizonylat alapján) a javítást végző cégnek, mint önrészt. Helyes-e, ha az igénybe vett szolgáltatások költségei között csak a 10 százalékot könyveljük?
Részlet a válaszból: […]céggel szembeni kötelezettségként kimutatni. A számla bruttó összegének 10 százalékát - önrészként - kifizették, még 90% a kötelezettségek között szerepel. Mivel a cégautó biztosított volt, feltételezhetően a 90 százalékot a biztosító közvetlenül fizette meg a javítást végző cégnek (nem minősíthető jogszerű gyakorlatnak!). Ezt azonban dokumentálni kell! Kell a biztosítótól az igazolás, hogy biztosítási díjként fizeti a teljes javítási költség 90 százalékát, a javítást végző cégtől pedig annak az elismerése,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. szeptember 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5562
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Céges autók javításának elszámolása a biztosítóval

Kérdés:

Cégünk karosszériajavítással is foglalkozik. Ha a céges autóinkat saját magunk javítjuk, hogyan kell ezt kezelni? Normál esetben cégünk az ügyfél nevére állít ki számlát, amelyhez tartozik egy fizetési megoszlás. Ez utóbbin vezetjük le, hogy az adott biztosítótól mennyit várunk, illetve az ügyfél mennyit fizet részünkre. Ha a saját autóinkat javítjuk, akkor egy elszámolást (belső számlát) küldünk a biztosítónak, a kapcsolódó fizetési megoszláson vezetjük le, hogy mennyi az önrész, avulás, esetleg áfa. Amikor megérkezik a biztosító térítése, azt kapott kártérítésként könyveljük, az elszámolást nem könyveljük. Helyesen járunk el? A javításhoz beszerzett alkatrész áfáját levonásba helyezhetjük?

Részlet a válaszból: […]biztosító, illetve az ügyfél fizet, az ügyféllel szembeni követelés fog csökkenni. Ha a biztosító nem fizeti a várt összeget, akkor azt az ügyfélnek kell megfizetnie. Más a helyzet saját, biztosított gépjárművek javítása esetén. A saját tárgyi eszközök javításának a költségeit célszerű elkülönítetten kimutatni, de - főszabályként - önmaga felé a társaságnak nem kell számlát kiállítania. Biztosított jármű esetében viszont a biztosítónak van szüksége olyan dokumentumra, amely az elvégzett munkákat és azok értékét bizonyítja. Erre szolgálhat a belső számla (áfa nélkül, a biztosító nem megrendelő), amely szerinti összeget célszerű megbontani a biztosító által megtérítendő összegre, illetve az önrészre, azonban sem a belső számlát, sem annak megoszlását könyvelni nem kell. Könyvelni a biztosító által elismert kártérítés összegét kell a kártérítés összegének megérkezésekor, illetve a megtérítendő összeg biztosító általi elismerésekor, az elismerés időpontjával az egyéb bevételek között (ez utóbbi esetben a biztosító által dokumentáltan elismert összeget a biztosítóval szembeni követelésként kell kimutatni). A kívülálló, az ügyfél részére végzett javítások áfakötelesnek minősülnek, a számlán az áfát fel kell számítani, a saját cégautók pedig - feltételezzük - az áfaköteles vállalkozási tevékenységet szolgálják, ezért mind a számlázott, mind a belső javításokhoz beszerzett alkatrészek előzetesen felszámított áfája levonásba helyezhető. Válasz olvasói észrevételre Olvasónk észrevétele szerint a Számviteli Levelek 270. számában az 5552. kérdésre adott[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. augusztus 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5552
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,