Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott cégautóadó (bérbeadáskor) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Külföldön bérelt személygépkocsi cégautóadója

Kérdés: Úgy tudom, amennyiben a cég munkatársa külföldön kiküldetés idejére autót bérel (azért, hogy a repülőtérről eljusson a tárgyalás színhe­lyére, onnan a kiküldetés alatt a szálláshelyére), akkor ezen autó után cégautóadó-fizetési kötelezettsége keletkezik Magyarországon, mivel a magyar cég az ezzel kapcsolatos költségeket elszámolja. Valóban így van? A gyakorlatban a meghívó cég béreli az autót, de annak költségeit számlázza a magyar cég felé. És mi a helyzet fordított esetben, amikor a magyar cég béreli az autót a külföldi vállalat kiküldöttjének?
Részlet a válaszból: […]szereplő személygépkocsi után az adókötelezettség - annak a hónapnak az 1. napján keletkezik, amelyet megelőző hónapban a személygépkocsi után költséget számoltak el, és - annak a hónapnak az utolsó napján szűnik meg, amelyben a használó utoljára számolt el költséget, illetve nyilatkozik arról, hogy a személygépkocsi után már nem kíván költséget elszámolni. A jogszabályi előírásokat összevetve a kérdésben foglaltakkal, a következőket állapíthatjuk meg: - a kérdés szerinti használat - jellegéből adódóan - rövid időtartamú, néhány napos, esetleg néhány hétig tartó, - egy adott hónapon belül kezdődő és megszűnő személygépkocsi-bérlet esetén az adófizetési kötelezettség a tárgyhónapban megszűnik, de csak a következő hónapban keletkezik, így nem értelmezhető az adófizetési kötelezettség, - ha a személygépkocsi-bérlet egybefüggően az egy hónapot (az igénybevétel hónapját) meghaladó időtartamú, akkor fennállhat az adófizetési kötelezettség (a második hónapban keletkező[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. március 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4495
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Bérbe adott autók cégautóadója

Kérdés: Könyvelőirodánk ügyfele flottakezeléssel, autó-bérbeadással is foglalkozik. A bérbe adott autók nem a cég saját tulajdonában vannak, hanem operatív lízing konstrukcióban maga is bérbe veszi ezeket. Ügyfelei között magánszemélyek is vannak. A magánszemélyeknek bérbe adott autók után van-e cégautóadó-fizetési kötelezettség? A finanszírozó bank az operatívlízing-díjról számlát állít ki, amit a cég közvetített szolgáltatásként továbbszámláz a magánszemély felé bérleti díjként. Véleményünk szerint a valódi cégautó-használat nem valósul meg, hiszen ez esetben a valós gazdasági esemény az, hogy az autó bérbeadása magánszemély részére történik.
Részlet a válaszból: […]magánszemély részére történik a bérbeadás. A kérdés csak az, hogy ki fizesse a cégautóadót? A kérdésre a Gjt. egyértelmű választ ad. A cégautóadó tárgya az a személygépkocsi, amely nem magánszemély tulajdonában áll. Az adó alanya a személygépkocsi hatósági nyilvántartás szerinti tulajdonosa. Nyilvánvalóan az adott esetben a lízingelő cég, az a társaság, amelytől a kérdező ügyfele operatív lízing konstrukcióban bérbe veszi az autókat. (A cégautóadót adóként nem lehet áthárítani, legfeljebb annak összegével megemelik - szerződésmódosítással - a bérleti díjat!) A személygépkocsi bérbeadása nem tartozik a Gjt. 17/D. §-a alá, azaz nem mentesül a cégautóadó megfizetése alól. A kérdező operatív lízing konstrukcióról szól, amelyet csak úgy lehet értelmezni, hogy nem pénzügyi lízing, tehát bérbeadás. Ezt azért a lízingelő céggel egyértelműen tisztázni kell, mert ha az operatív lízingnek nevezett konstrukció tartalmában nyílt végű pénzügyi lízing, akkor a cégautóadó-fizetési kötelezettség a kérdező[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. június 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4209
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,