Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott csereeszköz tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Cserébe adott eszköz eladási ára

Kérdés: Az Szt. 50. § (2) bekezdését figyelembe véve garanciális csere során kapott eszköznél mi lesz a cserébe adott eszköz eladási ára? Milyen bizonylatot kell kapnunk a szállítótól?
Részlet a válaszból: […]azaz azonos. Mindkét fél számlázza az általa átadott eszközt.Garancia keretében azonban más a helyzet. Eltérés, hogy nincs külön csereszerződés, mert az eredeti szerződésnek kell tartalmaznia - indokolt esetben - az eladó kötelezettségét az eszköz garancia keretében történő cseréjére vonatkozóan. További eltérések!Mivel minden gazdasági eseményről bizonylatot kell kiállítani, csere esetében sincs másként. Garanciális csere esetében azonban nem eladás és vétel történik azonos értéken, hanem a korábban eladott eszköz visszavétele és helyette új eszköz átadása. Ezért ez esetben a korábbi eladónak az eszközt helyesbítő számlával vissza kell vennie (a volt vevőnél az eszközcsökkenést a szállítóval szemben kell elszámolnia), majd új számla kibocsátásával a cserébe adott eszközt számláznia kell (a vevőnél az eszköznövekedést a szállítóval szemben beszerzésként kell elszámolni).A garanciális kötelezettség keretében végrehajtott cserére az Szt.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. szeptember 23.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8657
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Csereeszköz könyvelése

Kérdés: Garanciális csere elszámolásában kérem a segítségüket. Nulla könyv szerinti értékű eszköz lett garancia keretében cserélve. A könyvelési program tárgyieszköz-modulja automatikusan könyvel, miután a gazdasági eseményt megadtuk. Az eszköz bruttó értékét és értékcsökkenését kivezette az egyéb ráfordítások közé, a cserébe kapott eszközt pedig könyvelte a visszaadott, kicserélt eszköz vásárláskori bekerülési értékének összegében az alábbiak szerint: T 13 - K 9. Így keletkezett most egy nagy összegű bevételünk. Helyes ez az elszámolás?
Részlet a válaszból: […]is nulla. Nyilvánvaló azonban az, hogy a garanciális csere során kapott eszköznek nullától eltérő a piaci értéke, ennek hiányában könyveltette a program bekerülési értékként a kicserélt eszköz vásárláskori bekerülési értékén a cserébe kapott eszközt.Tekintettel arra, hogy a cserébe kapott eszközért fizetni nem kell, a cserébe adott eszköz könyv szerinti értéke pedig nulla volt, a társaság térítés nélkül jutott hozzá az adott eszközhöz. Az Szt. 50. §-ának (4) bekezdése szerint a térítés nélkül átvett eszköz bekerülési (beszerzési) értéke az eszköznek az állományba vétel időpontjában ismert piaci értéke. (Ha ettől eltérő értéken történt az állományba vétel, akkor módosítani kell azt!)Az Szt. 77. §-a (4) bekezdésének c) pontja alapján egyéb bevételként kell elszámolni, de halasztott bevételként időbelileg el kell határolni a térítés nélkül átvett tárgyi eszközök piaci értékét (T 131 - K 9647, T9647 - K 4832).A halasztott bevétel időbeli elhatárolását a térítés[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. május 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8526
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,