Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott deviza eladása magánszemélynek tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Deviza eladása a többségi tulajdonosnak

Kérdés: A kft. az általa nagykereskedelmi mennyiségben értékesített termékről - szerződés szerint - devizában (USD-ben) állítja ki az összes számlát. Az ellenérték szintén USD-ben folyik be a cég devizaszámlájára. A kft. 2009-ben nagyobb összegű beruházást tervez, amelyhez forintra lenne szüksége. A kft. többségi tulajdonosa - aki magánszemély - rendelkezik a megfelelő mennyiségű forinttal. Van-e arra lehetőség, hogy a kft. devizaszámláján lévő USD-t a tulajdonos váltsa át a beruházáshoz szükséges forint összegének erejéig? Az átváltási árfolyam lehet a kft. és a tulajdonos közötti megállapodás tárgya? Jól gondoljuk, hogy a fent leírt átváltás még nem minősül a tag szempontjából gazdasági tevékenységnek, mert nem rendszeres és nem ellenérték elérésére irányul?
Részlet a válaszból: […]gazdasági esemény (vásárlás, osztalékról döntés) megelőzte az ellenértéknek a kiegyenlítését a kimutatott pénznem (például forint) helyett valamely más pénznemben. A kérdésben nem ilyen gazdasági eseményről van szó! Sőt, nincs is megelőző gazdasági esemény! A magánszemély tulajdonos és a kft. között a tervezett ügyletet (a devizaeladást) semmilyen gazdasági esemény nem előzte meg. Így álláspontunk szerint a devizaeladás mint pénzügyi tevékenység nem tartozik a kft. jogszerűen végezhető tevékenységei közé. Nem javasoljuk, hogy a kft. eladja a magánszemélynek az USD-t. A magánszemély szempontjából ezen tevékenységének minősítése, a tevékenység rendszeressége vitatható, hiszen az ellenérték elérésére irányul[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4130
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,