Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott devizaárfolyam bejelentése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Be nem jelentett devizaárfolyam használata

Kérdés: A cég könyvelője elfelejtette bejelenteni az adóhatóság felé, hogy az Áfa-tv. 80. §-a szerint a külföldi pénznemben történő számlázásainál az alkalmazandó devizaárfolyam a számviteli politikában rögzített, hivatalosan közzétett MNB-árfolyam lesz. A partner részére a mai napig is az MNB-árfolyamon történik a számlázás. Kellemetlen lenne tudatni a partnerrel, hogy rosszul számláztunk, és magasabb értékű számlát kell kifizetnie. Hogyan kerülhető el ez, hogy a belföldi partner ne bontsa fel a szerződést? Bevételünk jelentős részét ő képviseli. Lehet-e, hogy cégünk az áfát önellenőrzi, a különbözetet bevallja és megfizeti? Hogyan könyveljünk, hogy a szankciókat elkerüljük? A társaságnak Közösségen belüli és kívüli beszerzése is volt.
Részlet a válaszból: […]a devizaárfolyam használatára vonatkozó döntés csak a számviteli elszámolásokra érvényes. Az áfaelszámolások devizaárfolyamának választására külön döntés szükséges, és ezt a döntést írásban legalább a cég vezetésének kell meghoznia, és ha ez az MNB hivatalosan közzétett devizaárfolyama, akkor a bejelentési kötelezettség is elsősorban a cég vezetését terheli. Mivel az előzetes bejelentés az állami adóhatósághoz utólag nem pótolható, 2008. évben csak a belföldön pénzváltási engedéllyel rendelkező hitelintézet devizában eladási árként jegyzett devizaárfolyama használható, a már kiszámlázott tételeket - bármennyire is kellemetlen - önellenőrzés keretében korrigálni kell. Téves a kérdezőnek az a megjegyzése, hogy a partnernek magasabb értékű számlát kell kifizetnie. A partner külföldi pénzértékre szóló számlát kapott, amelyen az áfa devizában is szerepel, neki a számlán devizában feltüntetett végösszeget kell fizetnie. Az pedig nem változik attól, mert a számlán magasabb forintösszegben kell az áfát feltüntetni. A leírtakból következik, hogy a korábban kiküldött számlákon külföldi pénznemben feltüntetett áfa alapja a forintra átszámítás után - az Áfa-tv. 80. §-a (2) bekezdésének a) pontjában meghatározott devizaárfolyam alkalmazása miatt - nő, és ennek megfelelően nő a fizetendő áfa forintban kifejezett összege is. A módosításról az Áfa-tv. 170. §-a szerinti, számlával egy tekintet alá eső okiratot (helyesbítő számlát) kell - számlánként külön-külön - kiállítani és a partnernek megküldeni. Az árfolyam módosítása miatt - jellemzően - nő az áfa alapja, a fizetendő áfa, ezért azt a kérdező cégnél az áfabevallás önellenőrzéssel[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. október 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3837
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,