Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott diktált árfolyam tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Diktált árfolyam változásának elszámolása

Kérdés: A 2004. évi cukorrépa vételi ára euróban lett meghatározva, 250 forint/euró árfolyamon. Ezen az árfolyamon forintban számlázásra is került, amit a vevő kiegyenlített. A termékértékesítési szerződés szerint a 2004/2005. cukorgazdasági évben az EU Bizottság 2005 júliusában határozta meg a forint/euró árfolyamot, amelyet a cukorgyár 2005 novemberében juttatott el, kérve a számla helyesbítését 247,46 forint/euróra 2005. november 28-ai teljesítési határidővel. Érinti-e ez a változás a 2004. évet? Ugyanez vonatkozik az EU-adók 2004. évet érintő kiegészítő részére is? A végleges elszámolás 2004. évre 2005. november 30-a.
Részlet a válaszból: […]értékesítésekor a devizaalapon forintban rögzítették az eladási árat a 250 forint/euró figyelembevételével. A számlában rögzített árat az eladó árbevételként, a vevő pedig a beszerzés számlázott értékeként elszámolta 2004-ben. A nemzetközi megállapodásnak megfelelően később módosított árfolyam és az eredeti árfolyam közötti különbözet pedig forintban adott engedménynek, illetve - ellenkező irányú módosulás esetén - forintban felszámított felárnak tekintendő. Az Szt. 73. §-a (2) bekezdésének a) pontja szerint az utólag adott engedmény összegével, illetve a 73. § (3) bekezdése szerint az utólag felszámított felár összegével a helyesbítő számla alapján az árbevétel helyesbítése a teljesítés időpontjára vonatkozik. Így a 2005 novemberében kiállított helyesbítő számlával a 2004. évi árbevételt, a vevőnél a beszerzési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2006. február 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2522
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,