Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott edzőterem tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Edzőterem térítésmentes biztosítása a dolgozóknak

Kérdés: Társaságunk székhelyén lévő épületét bővítette. A bővítés folyamán emeletráépítés történt, amelynek során irodák, tárgyalótermek, mosdók, öltözők, edzőterem került kialakításra. A munka fordított adózású volt. A munkálatokhoz az anyagot a társaság biztosította, a kivitelezés külső vállalkozó bevonásával történt. A használatbavételi engedélyt megkaptuk, a munkák során a számlákban szereplő áfát visszaigényeltük. A társaság az edzőtermet térítésmentesen biztosítja a dolgozóknak. Mivel ingyenes szolgáltatás történik, helyes-e, ha a használatbavételkor állapítjuk meg a fizetendő áfát, ami az edzőterem kialakításához merült fel? A beszerzéskor a számlák nem kerültek megbontásra (mennyi az edzőteremre eső beruházási érték). Milyen mutatószámok alapján tudjuk elkülöníteni az edzőteremre eső ráfordításokat? Erre a pontos elkülönítésre szükség van, mivel merülnek fel további költségek is a használatbavétel után (energia, egyéb). Az épület után elszámolok értékcsökkenési leírást, az edzőterem után is megtehetem? Van adóalap-növelő tétel? Az edzőterembe vásárolt eszközök után nem került sor áfa-visszaigénylésre, lehet-e értékcsökkenést elszámolni?
Részlet a válaszból: […]leírás (az épületre jellemző mutató: alapterület, illetve légköbméter arányában, de ha az edzőterem igénybevétele jelentősen meghaladja az épület átlagos igénybevételét, akkor az arányostól felfelé indokolt eltérni, könyvelve az 571. számla egyik alszámláján);- a takarítás, fűtés, világítás stb. vagy külön számla (mérőóra) szerint, vagy a számla arányosított összegében, vagy saját munkaerő esetén közvetlen önköltségen, de előre meghatározott módon, könyvelve az 52. számlacsoport megfelelő számlája alszámláján;- edzőterem - mint épületrész - karbantartása, tételes számla alapján az 523. számla alszámláján;- az alszámlákon összegyűjtött költségek együttes összegét a saját előállítású eszközök aktivált értéke elszámolási szabályai szerint könyvelni kell az egyéb személyi jellegű kifizetések közé: T 271 - K 582 és T 559 - K 271, de könyvelni kell a fizetendő áfát is: T 559 - K 467. (A bejövő számlák előzetesen felszámított áfája természetesen levonható.)Az edzőterembe beszerzett tárgyi eszközök esetében is célszerű az előzetesen felszámított áfát levonásba helyezni. Az ezekkel nyújtott szolgáltatásokat is térítésmentesen biztosítják a társaság dolgozóinak. Ezért elegendő az ezen eszközökkel kapcsolatos költségeket is elkülönítetten könyvelni, és az elkülönítetten (alszámlákon) könyvelt költségek együttes összegét negyedévenként megállapítani, majd a fentebb említett módon a személyi jellegű egyéb kifizetések közé átvezetni: T 271 - K 582 és T 559 - K 271, könyvelve a fizetendő áfát is: T 559 - K 467.(Bonyolítja az elszámolást, ha az edzőterembe beszerzett tárgyi eszközök előzetesen felszámított áfáját nem vonták, nem vonják le, mivel akkor az ezen eszközök karbantartásával,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. szeptember 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8326
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,