Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egészségpénztár tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Önkéntes pénztárba történő befizetés

Kérdés: A kft. munkavállalói részére az önkéntes egészségpénztárba havi 10 ezer forintot fizet. A dolgozók nem teljesítenek befizetést. Kell-e a kft.-nek vagy a dolgozóknak adót, járulékot, eho-t fizetniük e befizetés alapján? Hogyan kell könyvelni a hozzájárulást?
Részlet a válaszból: […]kötelezettségként, rendszeresen fizetett pénzbeli hozzájárulás, amelyet a munkáltató az Öpt.-ben meghatározott szabályok szerint, munkáltatói hozzájárulás jogcímén részben vagy egészben átvállalhat. A tagdíj - minden pénztártagra kötelező - legkisebb mértékét a pénztár alapszabálya határozza meg. Az Szja-tv. alapján a munkáltató tagdíj-kiegészítő befizetéseit (az ún. munkáltatói hozzájárulásokat) nem kell a magánszemélynél jövedelemként figyelembe venni, havonta a tárgyhónapban érvényes minimálbér mértékéig (ez egy pénztártípusra vonatkozik), illetőleg a minimálbér 130 százalékáig. Ez utóbbi felső határmérték akkor alkalmazható, ha a nyugdíjpénztár mellett egészség- és/vagy önsegélyező pénztárba is befizet egyidejűleg a munkáltató. Ez a hozzájárulás adó- és járulékmentes annál a munkáltatónál, amely (aki) a tételes egészségügyi hozzájárulást fizeti. A köztehermentes munkáltatói befizetés meghatározására a rendelkezés egyértelműen kimondja, hogy olyan esetben, amikor több munkáltatója is van a magánszemélynek, közülük az jogosult a kedvezményes befizetésre, amelyik az Eho-tv. szerint a magánszemély után fizetendő tételes egészségügyi hozzájárulás fizetésére sorrendben kötelezett, még akkor is, ha átmenetileg (a hivatkozott törvényben említett esetekben, pl. táppénz, GYED, GYES idején) azt nem kell megfizetnie. Amennyiben a munkáltató a hozzájárulást több hónapra előre, egy összegben utalja át, akkor havonta fizetett munkáltatói hozzájárulásnak az a havi összeg minősül, amelyet a pénztári alapokban[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. július 1.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1759