Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott egyesülés (határon átnyúló) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Határon átnyúló egyesülés

Kérdés: Határon átnyúló egyesüléskor (a beolvadó cég magyar, az átvevő luxemburgi) hogyan alakul a számviteli, adózási és munkaügyi iratok őrzésének szabálya?
Részlet a válaszból: […]beolvadás) végrehajtásakor kell intézkedni. Bár ebbe "belefér" az is, hogy a jogelőd bizonylatait a jogutód luxemburgi cég őrizze, de nem logikus, mivel a beolvadó céggel kapcsolatos ellenőrzéseket utólag is a magyar hatóságok fogják ellenőrizni.Az adózással kapcsolatos bizonylatok megőrzésére vonatkozó előírásokat az Art. 47. §-a részletezi. Ebből egyértelműen következik, hogy a bizonylatok megőrzése az adózó, a munkáltató feladata, felelőssége. Bár a beolvadással megszűnik a magyar cég adóalany, munkáltató lenni, a megőrzési kötelezettség az Art.-ben előírt időpontig kötelező. Ez - főszabályként - a jogi személy jog­utódja vagy jogszabályban, határozatban erre kötelezett. Mivel a beolvadó cég[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2013. január 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5715
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,