Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eladásiár-különbözet tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Eladásiár-különbözet

Kérdés: Társaságunk rendszeresen árut szerez be külföldi, EU-illetőségű kapcsolt vállalkozásaitól. Az áruszállításokkal összhangban, az eladó vállalkozások év közben folyamatosan számlázzák az általuk teljesített ügyleteket, amelyeket vállalatunk az eladott áruk beszerzési értékeként könyvel. A társaság folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartással nem rendelkezik, az év végi készlet megállapítása leltározással történik. A kapcsolt vállalkozások az általuk leszállított árukat a saját beszerzési áraikon adják tovább. Megállapodás, illetve a transzferár-dokumentációban meghatározott nyereséghányad alapján év végén számlázzák az általuk év közben teljesített érték 16 százalékát, mint eladásiár-különbözetet. Hogyan kell ezt könyvelni? Áfa szempontjából termékértékesítés vagy szolgáltatásnyújtás? Az áfában melyik időszakot érinti? Figyelembe vehető-e az iparűzési adónál? Figyelembe kell-e venni az év végi árukészlet értékének meghatározása során?
Részlet a válaszból: […]év végén számlázott eladásiár-különbözet valójában eladási (a kérdező társaság szempontjából beszerzési) árra egészíti ki az év közbeni beszerzések számlázott eladási árát. Ebből következően, az év végén számlázott, a teljesített érték 16 százalékát jelentő eladásiár-különbözetet is az eladott áruk beszerzési értékeként kell elsődlegesen elszámolni (formailag olyan, mint a korábbi beszerzéshez rendelhető felár!). Természetesen a mérlegfordulónapon meglévő, tényleges leltározással felvett áruk bekerülési értékében is tételesen számításba kell venni a rájuk jutó eladásiár-különbözetet. A készletelemekhez rendelt eladásiár-különbözettel csökkenteni kell az eladott áruk beszerzési értékét. Tekintettel arra, hogy az eladásiár-különbözet számlázásakor sem termékértékesítés, sem szolgáltatásnyújtás nincsen, az eladásiár-különbözet áfa szempontjából is a Közösségen belüli beszerzés bekerülési értékének része (valójában felár), amelyet a tényleges beszerzések áfafizetési kötelezettsége keletkezésének[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. augusztus 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5104
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,