Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott élelmiszer-szállítás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Élelmiszer-szállítás alvállalkozója

Kérdés: Egy szállítmányozással foglalkozó cég élelmiszer-szállításra, logisztikai szétszórására szerződést kötött vevőjével. A szerződés szerint a szállítandó árut a fuvarozó cég az ország területén több helyszínen felszedi, beszállítja egy központi raktárba, ahol szortírozás után kisebb kamionokba továbbrakva a végső helyszínre továbbszállítja, és átadja a vevő által megjelölt vállalkozásnak. A fenti szolgáltatáshoz a fuvarozó cég alvállalkozó-fuvarozót vesz igénybe, de nem a teljes feladatra, csak résztávolságra, például a központi raktárba történő beszállításra. Tekinthető-e a fenti ügylet alvállalkozói teljesítménynek, ha az adózó alvállalkozói szerződést köt a fuvarozójával, a vevővel kötött szerződésben pedig szerepel, hogy a fuvarozó alvállalkozót vehet igénybe? Milyen főkönyvi számlán kell nyilvántartani?
Részlet a válaszból: […]adózó számára, hogy az általa elvállalt fuvarozáshoz igénybe vett szolgáltató alvállalkozó-e vagy sem, mert ha alvállalkozói teljesítmény, akkor a helyi iparűzésiadó-alapja az alvállalkozói teljesítmény összegével csökkenthető.A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 52. §-ának 32. pontja szerint az alvállalkozói teljesítések értéke az adóalany által továbbadott (számlázott) olyan alvállalkozói teljesítés értéke, amelynek végzése során az adóalany mind a megrendelőjével, mind az alvállalkozójával a Ptk. szerinti - írásban kötött - vállalkozási szerződéses kapcsolatban áll. A fuvarozási szerződés bár a vállalkozási típusú szerződések közé tartozik, nem vállalkozási szerződés, mivel vállalkozási szerződés alapján a vállalkozó tevékenységgel elérhető eredmény (mű) megvalósítására, a megrendelő annak átvételére és a vállalkozási díj megfizetésére köteles. Így a fuvarozási tevékenységhez igénybe vett szolgáltatót a helyi adó alapjának meghatározása során sem lehet alvállalkozónak tekinteni, teljesítményét nem lehet adóalap-csökkentő tételként számításba venni.A számviteli, a helyi adózási előírások szerint is lehet viszont közvetített szolgáltatás, ha teljesülnek a közvetített szolgáltatással szembeni követelmények, például a Htv. 52. §-ának 40. pontjában elő­írtak szerint. Az önmagában kevés, hogy a vevővel kötött szerződésben szerepel, hogy a fuvarozó alvállalkozót vehet igénybe. A számlából[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2016. április 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6971
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,