Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eljárási illeték tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Fizetési meghagyásokkal kapcsolatos díjak elszámolása

Kérdés: A 2009. évi L. törvény szabályozza a fizetési meghagyásokra vonatkozó eljárást. A fizetési meghagyást általában az ügyvédek nyújtják be. A MOKK számlájára kell befizetni az eljárási illetéket, amit az ügyvédi iroda a saját számlájáról utal át. A MOKK a pénz beérkezését követően az ügyvédi iroda részére számlát bocsát ki, mentes az adó alól jelöléssel. A végrehajtási eljárás díját, valamint az ügyvédi díjat az ügyvédi iroda számlázza az ügyfél részére. Az eljárási díj külön tételben, mint adómentes tevékenység, az ügyvédi díj pedig áfás tételként számlázható? A MOKK számláját költségként, a továbbhárított eljárási díjat az ügyvédi iroda bevételeként kell elszámolni? Vagy mint elszámolásra átvett tételt kell kezelnünk?
Részlet a válaszból: […]pénz beérkezését követően a MOKK által az eljárás díjáról kiállított számlát az ügyvédi irodánál nem szabad könyvelni. (A törvényi előírások figyelembevétele mellett a MOKK-nak nem az ügyvédi iroda, hanem az ügyfél nevére kellene a számlát kiállítania!) Az ügyvédi irodának az ügyfél felé az ügyvédi díjat kell áfásan számláznia (az áfa nélküli érték az ügyvédi iroda árbevétele!), míg a fizetési meghagyásos eljárás díját tartalmazó számlát az ügyféllel történő elszámolás keretében kell az ügyfél részére átadni, az elszámolásban utalva az ellenérték megfizetésére. (Az eljárási díj az ügyfélnél[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. december 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5252
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,