Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elkésett számla (közösségi) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elkésett közösségi számlák

Kérdés: Többször előfordul, hogy a közösségi bejövő számlák a teljesítést követő hónapokban kerülnek könyvelésre. Előfordul az is, hogy a számla a társaságnál van, ám azt a könyvelésre nem adják át. Előfordult már az is, hogy a számla a postán elkeveredett, így a megkért számlamásolat könyvelésére csak később került sor. Mi a helyes eljárás? Melyik összesítő nyilatkozatban kell szerepeltetni a közösségi számlákat, vagy mindig önellenőrizni kell?
Részlet a válaszból: […]szóló, az ügylet teljesítését tanúsító számla. Az előbbiek figyelembevétele mellett például az áprilisi teljesítésű számla júliusi beérkezése esetén is az áfafizetési kötelezettséget május 15-ével kell megállapítani, de az csak a júliusi bevallásban helyezhető levonásba. A leírtakból következik, ha a társaság nem tett eleget az adófizetési kötelezettségének május 15-i napjával, akkor később azt önellenőrzés keretében kell korrigálni. Az összesítő nyilatkozatra vonatkozó előírásokat az Art. 8. számú melléklete tartalmazza. Ennek a 3. pontja szerint a közösségi kereskedelemmel kapcsolatos ügyletről (összegről) arra az időszakra vonatkozóan kell összesítő nyilatkozatot tenni, amelynek során az adófizetési kötelezettség keletkezett (a példa szerinti esetben május hónapban). Ahhoz, hogy az Áfa-tv.-ben előírt esetben a társaság - számla hiányában is - eleget tudjon tenni, olyan belső információs rendszert kell kialakítani, amely biztosítja a Közösségen belüli beszerzéseknek is a beszerzés hónapjában történő könyvelését, illetve ezen tételeknek az összesítő nyilatkozatba állítását, az áfafizetési kötelezettség megállapításának a lehetőségét. Ez azért is fontos, mert az Áfa-tv. 80. §-a alapján a termék Közösségen belüli beszerzése esetében, ha az adó alapja külföldi pénznemben kifejezett, a forintra történő átszámításhoz azt az árfolyamot kell alkalmazni,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. október 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4757
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,