Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott ellenőrzés megállapításai tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Ellenőrzés megállapításainak könyvelése

Kérdés: A kft.-nél a VPOP KEP felülellenőrzést rendelt el. Ezt 2008-ban a bevallások utólagos ellenőrzése (VPOP REK) előzte meg, ahol iratőrzési problémák miatt bírságot állapítottak meg. A felülellenőrzés viszont megállapította, hogy az egyik bizonylat nem volt a VPOP által ellenjegyezve, és így az alkoholhoz kapcsolódó jövedéki adó visszaigénylése nem volt jogos. Az alkoholt bodzaszörp előállításához használták, aminek a jogosságát a VPOP nem is kifogásolta. Így a kft. visszaigényelte és visszakapta a jövedéki adót. Ezt követően a VPOP KEP ezt jogtalannak minősítette, és késedelmi pótlékot, valamint adóbírságot szabott ki. A kft. fellebbezésére az adóbírságot elengedték, de az adóhiányt és a késedelmi pótlékot helybenhagyták. Ezt a 2009-ben jogerőre emelkedett II. fokú határozat megerősítette. A kft. ezt a határozatot a Fővárosi Bíróság elé viszi. Kérdések: Kell-e könyvelni az adóhiányt és a késedelmi pótlékot? Az alkohol jövedéki adója - ha az nem vonható le - növeli-e az alkohol beszerzési költségét? Emiatt önellenőrizni kell a társasági adót, az iparűzési adót, a különadót? Anyagköltség vagy egyéb ráfordítás? A korábbi évek adózott eredményéből osztalék került kifizetésre, ezt is önellen­őrizni kell? Lehet-e várni a bírósági döntésre?
Részlet a válaszból: […]kell az adóhiányt is, a késedelmi pótlékot is, függetlenül attól, hogy a VPOP II. fokú határozatát a Fővárosi Bíróságon megtámadták. A könyveléssel nem lehet megvárni a bíróság döntését. Ha az alkohol jövedéki adója nem igényelhető vissza, akkor azt az Szt. 47. §-ának (1) bekezdése szerint az alkohol bekerülési értékében kell számításba venni. Mivel a tevékenység során felhasznált alkohol bekerülési értékét anyagköltségként kell elszámolni, az utólag nem visszaigényelhetőnek minősített jövedéki adónak a felhasználásra jutó hányadával az elszámolt anyagköltséget kell növelni (azt nem lehet egyéb ráfordításként kimutatni). Mivel a bodzaszörpgyártás - nyilvánvalóan - közvetlen költségének minősül az alkohol bekerülési értéke, így az ellenőrzés megállapításának könyvelésével nő az értékesített termékek közvetlen önköltsége, és csökken az értékesítés eredménye. (Ha a bodzaszörpgyártás termékei 2009-et megelőzően nem kerültek értékesítésre, a rájuk jutó vissza nem igényelhető jövedéki adó azok készletrevételi értékét növeli.) A kérdés alapján a vissza nem igényelhető jövedéki adó a 2009. évet megelőző időszakhoz kapcsolódik. Így az önellenőrzés keretében például a 2008. évi beszámolót és az ahhoz kapcsolódó bevallásokat kell korrigálni. Az Szt. szerint[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. április 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4549
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Ellenőrzés során megállapított hibák könyvelése

Kérdés: Az ellenőrzés során - a 2000. évet érintően - a munkavállalói, a munkaadói járuléknál, a szakképzési hozzájárulásnál nem jelentős összegű hibát állapítottak meg cégünknél. Hogyan kell ezt könyvelni 2001-ben?
Részlet a válaszból: […]2001-ben, az ellenőrzés megállapításait is ennek megfelelően kell könyvelni és az eredménykimutatásba beállítani. (Az összehasonlíthatóság érdekében valójában a 2001. évi eredménykimutatás előző évi adatait is az új előírásoknak megfelelően kellett átrendezni, mint ahogyan erre a Számviteli Levelek 4. számában a 63. kérdésre adott válaszban utaltunk!) Az ellenőrzés megállapításait célszerű elkülönítetten könyvelni (az eredményt érintő tételeket külön főkönyvi számlára) azért, hogy nem jelentős összegű hiba esetén az adózás előtti eredményt növelő-csökkentő tételek alátámasztottak legyenek. A kérdésben szereplő hibák könyvelése: munkaadóijárulék-hiány, illetve -többlet: T 563 - K 463, illetve T 362 - K 563, szakképzésihozzájárulás-hiány, illetve -többlet: T 564 - K 463, illetve T 362 - K 564; a munkavállalói járulék[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. február 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 550
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,