Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elmaradt haszon tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elmaradt haszon elszámolása

Kérdés: "A" cég elmaradt haszon címén - jogerőre emelkedett bírósági határozat alapján - köteles kártérítést fizetni "B" cégnek. Az "A" cég a neki felszámított áfát levonhatja-e, illetve visszaigényelheti-e?
Részlet a válaszból: […]számú mellékletében tételesen nem szerepel, az áfa mértéke 25 százalék. A kártérítés a ténylegesen okozott kár megtérítését jelenti. Az Áfa-tv. alkalmazásában a kártérítés nem minősül ellenértéknek [13. § (1) bekezdésének 1. pontja], így nem áfaköteles. Ha az elmaradt haszon címén fizetendő összeg - az előbbiekben leírtak alapján - szolgáltatásnyújtás ellenértéke, azt áfafizetési kötelezettség terheli. Ha ezen szolgáltatás ellenértékét a hatóság (bíróság) határozattal állapítja meg, akkor az Áfa-tv. 16. §-ának (5) bekezdése alapján a teljesítés időpontja a határozat jogerőre emelkedésének napja, bizonylata a számla. A teljesítés időpontjához kapcsolódik az adófizetési kötelezettség. Ezzel a nappal kell kiállítani a "B" cégnek a számlát, amely a szolgáltatás ellenértékét és a fizetendő áfát tartalmazza. 2005-től ezen számla alapján "B" cégnél könyvelni is kell az elmaradt haszon címén járó összeget az egyéb bevételek között, az áfát pedig fizetendő áfaként. Ha a bíróság által megítélt kártérítés nem minősül ellenértéknek, akkor azt nem kell számlázni, nem terheli áfafizetési kötelezettség, a bírósági határozat jogerőre emelkedésekor a határozat alapján azonban 2005-től könyvelni kell "B" cégnél az egyéb bevételek között, függetlenül annak a pénzügyi rendezésétől. Ha az elmaradt haszon címén fizetendő összeg szolgáltatásnyújtásnak minősül, "A" cég "B" cég számlája alapján könyveli a hatóság (bíróság)[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2005. március 3.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 2077
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: