Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott előleg készpénzben tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Előleg készpénzben

Kérdés: Ügyfelem pénztárgép használatára kötelezett, kiskereskedelmi tevékenységet végez. A termékeket megrendelés alapján szerzi be, amihez a vásárlóktól előleget szokott átvenni. Az előlegről előlegszámlát állít ki, amelyet a pénztárgépben is rögzít a 27%-os forgalmi gyűjtőben. Az áru megérkezésekor a vevő a fennmaradó részt is kifizeti, ügyfelem a pénztárgépbe a fizetendő előlegen felüli részt üti a 27%-os gyűjtőbe. Ugyanekkor kiállít egy készpénzes számlát is a vevő részére, amelyen a fizetendő végösszeg megegyezik a pénztárgépes nyugta összegével. A problémám abból adódott, hogy egy vásárló átutalással fizetett előleget, de a végszámla már készpénzes volt. A pénztárgépbe beütött végszámlánál nem derült ki számomra, hogy ott előleg-visszavonásra került sor. A nyitott előlegre rákérdeztem, válaszként azt kaptam, sok készpénzes előleg, illetve készpénzben fizetett végszámla van, csak ez a könyvelésben nem derült ki.
Részlet a válaszból: […]összegről.Az ügyfél akkor jár el helyesen, ha a készpénzes végszámlát a vevőnek átadott termék teljes ellenértékéről és az azt terhelő áfáról állítja ki, majd azt az összeget csökkenti az előleg és az előleg áfája összegével, és a különbözet lesz a még ki nem egyenlített ellenérték és annak az áfája, azaz a fizetendő összeg.Az előbbiek szerint kiállított végszámla alapján a könyvelés- a teljes értéket egy külön kijelölt vevőszámlával szemben: T 311 - K 91-92, 467;- az előleg beszámítása: T 453 - K 311 (az előleg áfát is magában foglaló összegében);- az előleg fizetett áfájának levonásba helyezése (visszavétele): T 467 - K 368 (technikai számla),- a végszámla kiállításakor fizetett összeg: T 3811 - K 311.Hasonlóan kell eljárni akkor is, ha- a vevő az előleget átutalta: T 384 - K 453 és az áfa: T 368 - K 467;- a végszámla szerint fizetendő összeg készpénzes: teljes érték: T 311 - K 91-92, 467; előleg beszámítása: T 453 - K 311 és T 467 - K 368, készpénz átvétele: T 3811 - K 311.Értelemszerűen hasonló módon kell eljárni akkor is, ha a vevő az előleget[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2018. február 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7527
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,