Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott előleg nem pénzben tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Előleg nem pénzben történő teljesítése

Kérdés: Társaságunk utazási irodaként működik. 2011. évben barterszerződést kötöttünk egy média­szolgáltatóval reklámtevékenység végzésére. A 2011-2012. évi reklámtevékenységért cserébe utazásszervezési szolgáltatást nyújtunk 2012-ben. A megállapított utazásszervezés részvételi díja egyenlő a marketingszolgáltatás díjával. A médiaszolgáltató folyamatosan végzi a reklámtevékenységet, amelyről - minden teljesítés után - áfával növelt szolgáltatási számlát állít ki. Irodánk a vállalt szolgáltatást 2012 augusztusában teljesíti. A szerződés szerint a számlákon "pénzmozgást nem igényel" megjelölést tüntetünk fel. Az utazási iroda a médiaszolgáltató aktuálisan teljesített és számlázott szolgáltatása értékének megfelelő összegű, árrésáfát tartalmazó előlegszámlát állít ki a médiaszolgáltató részére "pénzügyi teljesítést nem igényel" megjegyzéssel. A marketingszolgáltatóval való folyószámla-egyeztetés során kiderült, hogy ő az előlegszámláinkat nem könyveli. Kérdéseim: A könyvelésben összevezethetem-e az előlegszámlát a reklámszolgáltatás számlájával? Jogosult vagyok-e a marketingszámlák áfájának visszaigénylésére? Helyes-e azon értelmezésünk, hogy bartermegállapodás esetén a médiaszolgáltató számlája utazási irodánknál részvételidíjelőleg-befizetésnek minősül?
Részlet a válaszból: […]megjelölésű, áfát is magában foglaló számláját tehát a szolgáltatóval szembeni kötelezettség számlán kell kimutatni mindaddig, amíg az utazási iroda a saját teljesítéséről a számlát - a reá vonatkozó általános előírások szerint - nem bocsátotta ki, nem mutatta ki a marketingszolgáltatóval szembeni követelésként. Az Áfa-tv. 59. §-ának (1) bekezdése szerint: termék értékesítése, szolgáltatás nyújtása esetén, ha a teljesítést megelőzően pénz vagy készpénzhelyettesítő fizetési eszköz formájában ellenértékbe beszámítható vagyoni előnyt juttatnak (előleg), a fizetendő adót az elő­leg jóváírásakor, kézhezvételekor kell megállapítani. Hasonlóan fogalmaz az Áfa-tv. 209. §-a is: az utazásszervező által jóváírt, kézhez vett előleg. A hivatkozott előírásokból is következik, hogy előleg csak - röviden - pénzeszköz lehet, és így az utazási iroda a médiaszolgáltató reklámtevékenységéről kiállított számláját nem tekintheti pénzben kapott előlegnek. Ezért azzal, hogy az utazási iroda a médiaszolgáltató teljesítésének számlája alapján előlegszámlát állított ki, törvényellenesen járt el, de megsértette a bizonylati fegyelmet is, mert nem létező gazdasági eseményről előlegszámlát állított ki. Így helyesen járt el a marketingszolgáltató, amikor az utazási iroda számláit nem könyvelte (függetlenül attól, hogy mi van a szerződésben, a szerződés is lehet törvényellenes, mint jelen esetben is). A konkrét kérdésekre a válasz: - az előlegszámla és a reklámszolgáltatás számlája nem vezethető össze; - a marketingszámlák áfája csak akkor vonható le, ha azokat - az utazásszervezéstől független - adóköteles tevékenységhez vették igénybe, és ha levonható, de a fizetendő adóból nem tudja az iroda levonni, akkor az Áfa-tv. 186. §-ában foglaltak teljesülése esetén igényelhető vissza; - a válasz elején rögzítettük, hogy a kérdésben leírt ügyletek nem tekinthetők barterszerződés keretébe tartozó ügyletnek, az előlegszámlák kiállítása pedig törvényellenes. Mit kellett volna tenni? Olyan megállapodást kötni, amely szerint az utazási iroda igénybe veszi a médiaszolgáltató reklámtevékenységét, a tényleges teljesítésekor[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2012. február 2.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5307
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,