Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott elveszett számla tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Elveszett számla pótlása

Kérdés: Mi számít hiteles számlamásolatnak? Ha egy számla elveszik (pl. postán elkeveredik), és a számlakibocsátó fénymásolja a nála nyilvántartott számlát, és azt cégszerű aláírással ellátva ráírja, hogy a számla az eredetivel mindenben megegyező másolat, akkor ez a bizonylat a számla befogadójánál megfelel az Áfa-tv. 127. §-ának (adólevonási jog gyakorlásának tárgyi feltételei)? Egyáltalán mi a teendő, ha egy számla elveszik?
Részlet a válaszból: […]számlabefogadó már jogszerűen élhet adólevonási jogával. Hangsúlyozzuk, hogy elengedhetetlenül fontos a vevőnek megküldött új példánysorszámú számláról úgy "nyilatkozni", hogy az - jellegét tekintve - másolat, ezzel biztosítható ugyanis, hogy a bizonylat alapját képező gazdasági esemény véletlenül nehogy kétszer (vagy többször) kerüljön elszámolásra. Itt kell megjegyezni, az előbbiek szerinti számlapótlás - számviteli szempontból - csak akkor tekinthető jó megoldásnak, ha az nem eredményezi az újonnan kibocsátott számla értékadatainak a könyvelés rendszerébe történő bevitelét. Ha ez nem megoldható, akkor az elveszett számlának az Áfa-tv. 170. §-a szerinti számlával egy tekintet alá eső okirattal történő sztornírozása, és új számla kibocsátása a jó megoldás. Kézi kitöltésű számla esetében azonban nem jelent megoldást, ha a számlakibocsátó a nála maradó, az eredeti számla második vagy további példánysorszámú példányát lefénymásolja, majd azt elküldi a számlát befogadó vevőjének, a vevő ugyanis kizárólag csak az egyes példánysorszámú számla birtokában élhet adólevonási jogával. Ez esetben a helyes eljárás az lehet, ha a számlakibocsátó az eredeti számlát az Áfa-tv. 170. §-a szerinti számlával egy tekintet alá eső okirattal (a továbbiakban: módosító számla) sztornírozza. Ekkor a módosító számlában hivatkozni kell az eredeti, sztornírozandó számlára [Áfa-tv. 170. §-a (1) bekezdésének c) pontja], az abban szereplő[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. október 22.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3846
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,