Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

4 találat a megadott építmény tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Építményről leválasztható szivattyú

Kérdés: Önkormányzat tárgyieszköz-nyilvántartó rendszerében hogyan kell aktiválni a szennyvízátemelőbe mint építménybe újonnan beleépített szivattyút, mely elvileg az építményről bármikor leválasztható, és máshova áthelyezhető, de e nélkül maga az építmény nem működik?
Részlet a válaszból: […]eszköz létesítése, üzembe helyezése érdekében az üzembe helyezésig, a raktárba történő beszállításig felmerült, az eszközhöz egyedileg hozzákapcsolható tervezési, szállítási, rakodási, alapozási, szerelési, üzembe helyezési munkáknak az egységes rovatrend (3) bekezdés szerinti rovataihoz kapcsolódóan vezetett nyilvántartási számlákon végleges kötelezettségvállalásként, más fizetési kötelezettségként nyilvántartott együttes vételára."Az építményből bármikor leválasztható szivattyú tartozéknak minősül. Az idézett jogszabályi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2017. április 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 7260
Kapcsolódó tárgyszavak:

2. találat: Egyéb építmények?

Kérdés: Új műhely épült. Ennek az épületkénti besorolása nem okozott gondot, de a befejező szakaszban járdákat, szegélyköveket, vízelvezető árkokat is létrehoztak. Ezeket külön számlázták. Egy másik részen füvesítettek, földrendezéssel, illetve műfüves területet alakítottak ki. Ez is egyéb építmény? Minek minősítsem?
Részlet a válaszból: […]tárgyi eszköznek) más eszköztől független, önálló funkciója van. Ha ennek ismeretében közelítjük a kérdésben leírtakat, akkor a következőket állapíthatjuk meg:A járdának, a járdát szegélyező köveknek önálló, épülettől független funkciója nincs, az épületbe történő bejutást szolgálja. Hasonlóan ítélhető meg a vízelvezető árok rendeltetése is. Kivétel az utcai járda, az azt szegélyező szegélykő, illetve az utcai vízelvezető árok, amelyet az egyéb építmények között kell bekerülési értékükön kimutatni. (Önálló funkciójuk van, nemcsak azok használják, akik az épületbe bemennek, hanem mások is, illetve más épületek vízelvezetését is szolgálja!) Ezért ezek bekerülési értéke - a kivételként kezelhetők kivételével - egyértelműen az új műhely bekerülési értékét növelik.A füvesítés, a műfüvesítés tereprendezéssel szintén az épület értékét növelő munkák, kivéve ha azért[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. április 24.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6254
Kapcsolódó tárgyszavak:

3. találat: Építmény utáni kulturális járulék

Kérdés: Vállalkozásunk kötöttáru gyártásával foglalkozó kft. Termelőüzemet építettünk, az aktiválás időpontja 2000. 07. 06. Kell-e a beruházás után kulturális járulékot fizetni?
Részlet a válaszból: […]szabályozó jogszabályok az aktiválást követően léptek hatályba.Az NKA-tv. a kihirdetését követő 45. napon lépett hatályba. (Ez az időpont: 2001. február 7.) A járulék alapjának megállapításáról és megfizetésének módjáról intézkedő 10/2001.
A kérdésre adott teljes válasz megjelenítéséhez válasszon a jobb oldali lehetőségek közül,
az Így olvashatja a teljes választ...
...ha előfizetőnk jelentkezzen be felhasználónevének és jelszavának megadásával
illetve
...ha látogató elküldjük e-mailen önnek a választ, ekkor munkhelyi e-mail címének megadásával indíthatja el a folyamatot*
* ingyenes választ évente csak egyszer küldünk.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2002. május 9.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 683
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

4. találat: Bérelt telken épített út, épület amortizációja

Kérdés: Egy társaság egy másik társaságtól telket bérel. A bérleti szerződés határozatlan időre szól. A bérlő a telken utat és épületet épített 1998-ban. A számviteli politikában a társaság a bérelt telken épített útnál, épületnél meghatározhat-e gyorsabb leírást? Indoka lehet az, hogy a bérbeadó a felmondási idő figyelembevételével felbonthatja a szerződést? A Tao-tv. szerinti 6 százalékos értékcsökkenési leírás alkalmazható-e?
Részlet a válaszból: […]használatbavételekor az általános előírások szerint kell meghatározni a hasznos élettartamot, a hasznos élettartam végén várható maradványértéket, és ezek függvényében az évenként elszámolandó értékcsökkenés összegét (új Szt. 52. §-a). A hasznos élettartam meghatározása - az új Szt. 3. §-a (4) bekezdésének 5. pontja szerint - a vállalkozás feladata, az ezzel kapcsolatos számvitel-politikai döntések a számviteli politikába tartoznak. Ebből következően 50 évnél rövidebb időtartamban is meghatározható. (A kérdésben szereplő érvek ezt jól alátámasztják!) A Tao-tv. 2. számú melléklete szerinti kulcsok a társasági adó alapjának számítása során alkalmazandók, bizonyos értelemben függetlenek a számvitel szerinti hasznos élettartammal számított mértékektől. A kettő különbözetével az adóalapot korrigálni kell. A Tao-tv. rendelkezései alapvetően a számviteli előírásokra épülnek. Véleményünk szerint, ez az idegen (bérelt) ingatlanon végzett beruházás tartalmának megítélésében, értelmezésében is fennáll. Olvasói észrevétel (megjelent a Számviteli Levelek 37. számában - 2002. 06. 20.): Olvasónk nem ért egyet a Számviteli Levelek 16-17. számában a 332. kérdésre adott válaszunkkal. A válasz szerint a bérelt ingatlanon végzett beruházás a bérelt épületen végzett beruházással azonos. Márpedig - Olvasónk szerint - a fogalom nem csupán ezt takarja. A szerző válaszol: Tisztelt Olvasónk! Sajnáljuk, hogy nem fejtette ki részletesen álláspontját. A hivatkozott kérdés szerint a bérlő a bérelt telken utat és épületet épített. A számviteli előírások szerint ugyan az ingatlanok közé tartozik a telek, az épület, az építmény is,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. szeptember 6.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 332