Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott építményadó (ki nem vetett) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Ki nem vetett építményadó

Kérdés: A 6679. számú kérdésre adott válaszukban írták, hogy a helyi építményadót akkor is meg kell fizetni az Art.-ben rögzített esedékességkor, ha az önkormányzati adóhatóság azt nem vetette ki a 2013. és a 2014. évre. Ugyanakkor az építményadót az adóhatóság határozata alapján kell megfizetni, márpedig határozat nem született. Áttekintenék ennek fényében a válaszukat?
Részlet a válaszból: […]hiánypótlást ír elő, vagy a rendelkezésére álló adatok alapján a bevallást javítja, ha pedig a hiánypótlást, bevallásjavítást követően sem egyértelmű a tényállás, akkor ellenőrzést rendel el.)Mindez azt jelenti, hogy amíg az adóhatóság nem állapította meg az építményadót (a fizetendő adóról határozatot nem hozott), azaz nincs kivetési irat (jogerős határozat), addig nem beszélhetünk adófizetési kötelezettségről és annak esedékességéről sem. Ekkor az adózó nincs abban a helyzetben, hogy adófizetési kötelezettségét teljesítse (az adókötelezettség természetesen ettől függetlenül létrejött). (Az Art. - korábbi válaszunkban hivatkozott - 2. számú melléklet II. rész A/1. pontja szerinti esedékességi időpontok a már megállapított [kivetett] adó esedékességét határozzák meg.)Ha az adóalany az Art. 32. §-a (2) bekezdése alapján a bejelentési (bevallási) kötelezettségét - legkésőbb az adókötelezettség keletkezési évének 15. napjáig (január 15-ig) - teljesítette, akkor - formálisan - jogszerűen járt el, tehát az adóhatóság a terhére - a 2013, a 2014. és a 2015. I. félévi adó után - késedelmi pótlékot nem állapíthat meg. Ez persze nem jelenti azt, hogy ne kellene, ne kellett volna még 2013-ban az adóhatósággal felvenni a kapcsolatot az adókivetés elhúzódása okának kiderítése érdekében. Adózási alapelv ugyanis, hogy az adózó köteles a jogait[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. július 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6713
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,