Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eredmény elhatárolása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Eredmény elhatárolása

Kérdés: A társaság tevékenysége természetes vizek tisztaságával kapcsolatos mérések, kutatások, tervezési feladatok, valamint környezetvédelmi rehabilitációra vonatkozó tervek és pályázatok készítése. A társaság a tevékenységét a feladat végrehajtására alakult konzorcium tagjaként, vagy önállóan, de közvetített szolgáltatások igénybevétele mellett végzi. Szerződései több év alatt valósulnak meg, részteljesítés ütemezése mellett. A társaság önköltség-számítási szabályzatra nem kötelezett, 2010. évre is egyszerűsített éves beszámolót készít. Kérdésünk évek között áthúzódó két projekt eredmény­elszámolására vonatkozik. Mindkét projekt aktuálisan elkészült ütemének teljesítésigazolását a megrendelő 2011. 01. 05-én fogadta el. A társaság a közvetített szolgáltatások teljesítési idejét is 2011. 01. 05-én fogadta el. A társaság a nyilvántartást a szerződés ütemezésének megfelelő terv- és a megvalósulásnak megfelelő tényadatokat árbevétel és közvetített szolgáltatás bontásban vezeti. A saját ráfordítás közvetlen bér és járulékai összegét az év végi befejezetlen termék esetében határozza meg. A 2011. 01. 05-én átadott munkák árbevételét és a közvetített szolgáltatások értékét a társaság számolja el 2010. évre, kivéve a 2011. és öt napjára vonatkozó közvetlen költségeknek megfelelő, 2011. évi utolsó részteljesítésre vonatkozó eredménytartalom alapján meghatározott árbevételt? A 2010. év végi, utolsó részteljesítés elszámolása után felmerült közvetlen költségek 2011. évre való elhatárolása mellett döntsön? Szabályozhatja-e a társaság az áthúzódó projektek eredményelszámolását az adott projekt átlagos eredménytartalma alapján?
Részlet a válaszból: […]időarányos megosztására nincs lehetőség. Még egy megjegyzés: azért, mert a társaságnak nem kötelező önköltség-számítási szabályzatot készítenie, nem következik az, hogy a befejezetlen termelés önköltségét nem kell megállapítani. Ennek a módszerét a számviteli politika keretében kell rögzíteni. A kérdés szerint a teljesítés igazolásának kelte 2011. 01. 05. (Felételezzük, hogy ez a tényleges teljesítésnek is az időpontja!) Az 1. projekt részteljesítéssel lezárt előző időszaka 2010. 11. 15-én fejeződött be, a 2011. 01. 05-én igazolt részteljesítés így a 2010. 11. 15. és 2011. 01. 05. közötti időszak teljesítése. Mivel ez utóbbi csak 2011. évben fejeződött be, azt csupán a 2011. évre lehet elszámolni, és kapcsolódóan a közvetített szolgáltatások is csak a 2011. évre vehetők figyelembe ráfordításként. A saját teljesítménynek a 2010. 11. 15. és 2010. 12. 31. közötti időszakra jutó közvetlen költségeit pedig 2010. évre mint a befejezetlen termelés közvetlen önköltségét kell kimutatni. Így nincs lehetőség sem az árbevétel, sem a közvetlen költségek, sem a közvetített szolgáltatás olyan megosztására, hogy annak a 2010. évre jutó hányadát 2010. évre, a 2011. évre jutó hányadát 2011. évre számolja el a társaság. De nincs arra sem lehetőség, hogy a projekt eredményét osztja meg a társaság a két üzleti év között akár az árbevétel alapján, akár időarányosan. A kérdésben leírt tevékenység esetén a részteljesítés elszámolása elképzelhető (ha az[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2011. május 5.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 5013
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,