Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott érmék bevonása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Az 1 és 2 forintosok megszüntetése

Kérdés: Az 1 és 2 forintosok megszüntetésével kapcsolatban szeretném tudni, hogy csak a készpénzes forgalomra vonatkozik? Ha készpénzes számlát állítok ki, akkor a végén kerekíteni kell a számlát, és a számla végösszege csak 5-re, illetve nullára végződhet? Ha az ügyfélnek átutalásos számlát állítok ki, és utóbb mégis készpénzzel fizet, akkor hogyan kell eljárnom, ha az átutalási számlákban nem kerekítek?
Részlet a válaszból: […]hívni. Ezen általános előírások figyelembevétele mellett azonban - a konkrét kérdésekre adandó válasz előtt - utalni kell a számviteli követelményekre is, arra, hogy a könyvviteli nyilvántartásokban rögzítendő adatokat tételesen bizonylatolni kell. A leírtakból következik, hogy a kerekítési előírások elsősorban a forintban, készpénzzel történő fizetésre vonatkoznak, de alkalmazhatók a bankkártyával történő fizetés elfogadása esetében is. Ha a társaság készpénzes számlát állít ki, és annak összege nem 5 forintra, illetve annak az egész számú többszörösére végződik, akkor a fizetéskor a kerekítési szabályokat alkalmazni kell. Mivel a különbözetet bizonylatolni is kell, célszerű magán a kibocsátott készpénzes számlán külön feltüntetni a kerekítésből adódó különbözetet. Amikor a készpénzes számlát a számla kibocsátójánál könyvelik, az ellenérték könyvelése [T 381 - K 91-92 és a fizetendő áfa: T 91-92 - K 467] mellett könyvelni kell a számlán feltüntetett kerekítési különbözetet is [T 381 - K 9699, illetve T 8699 - K 381]. Természetesen a készpénzes számlát elfogadó is a készpénzes számlán feltüntetett adatok alapján könyveli a számlán lévő adatokat [T 1, 2, 51-52 - K 381 és T 466 - K 1, 2, 51-52], ideértve a kerekítési különbözetet is [T 8699 - K 381, illetve T 381 - K 9699]. Ha a társaság a készpénzes számlán nem tünteti fel a kerekítési különbözetet, akkor annak összegét a pénztárjelentésből (illetve annak a bizonylataiból) történő tételes kigyűjtéssel kell megállapítani! Ha a társaság normál, ún. átutalásos számlát állít ki, amelyet utóbb készpénzzel fizetnek ki, akkor a korábbi előírások szerint is külön pénztári bevételi bizonylatot kellett kiállítani az átutalásos számlára hivatkozva és ahhoz mellékelten a ténylegesen befizetett összegről. A készpénzzel történő kiegyenlítés megváltozott szabályait ez esetben is alkalmazni kell, azaz a pénztári bevételi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2008. március 20.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3571
Kapcsolódó tárgyszavak: , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,