Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott értékcsökkenés (időszakos leállás) tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Időszakos leállás során értékcsökkenés elszámolása

Kérdés: Társaságunk autóipari beszállító cég. Az elkövetkező időszakban visszaesik a termelés, emiatt a termelésben részt vevő 4 nagy értékű gépünket 2009-ben le fogjuk állítani, kivesszük a termelésből. Ha a szóban forgó gépek nem termelnek, megtehetjük-e, hogy szüneteltetjük a lineáris értékcsökkenés elszámolását? Mi lenne, ha teljesítményarányos elszámolást alkalmaznánk? Erre átállhatunk 2009. január 1-jétől?
Részlet a válaszból: […]megállapításakor figyelembe vett körülményekben bekövetkezett olyan változás, amelynek hatása alapján az Szt. 53. §-ának (5) bekezdése szerint az évenként elszámolásra kerülő értékcsökkenés megváltoztatható (az adott esetben csökkenthető). Ez a csökkentés azonban nem jelenti azt, hogy egyáltalán nem számolnak el értékcsökkenést. Az ideiglenes leállítás időtartama alatt is bekövetkezik a termelőgépek értékének csökkenése, erkölcsi avulása. A leírtakból következik tehát, ha a nagy értékű gépeket leállítják, nincsen akadálya annak, hogy a leállítás időtartama alatt csökkentett mértékű értékcsökkenést számoljanak el a számviteli politika módosítása után. Természetesen akkor is kell csökkentett mértékű értékcsökkenést elszámolni, ha a termelőgépek értékcsökkenését teljesítményarányosan számolnák el. Mivel az Szt. 52. §-ának (1)-(2) bekezdése szerint az évenként elszámolandó értékcsökkenés megállapításának módszerét a társaság határozza[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. április 16.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4073