Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott értékcsökkenési leírás visszasorolása tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Kedvezményes adózású eszköz értékcsökkenési leírása

Kérdés: A társaság a 2006. évben üzembe helyezett tárgyi eszközöknél a Tao-tv. 1. számú mellékletének 6. pontja szerint 30 százalékos értékcsökkenési leírást érvényesített. A jelenlegi gazdasági helyzet nem hagyta érintetlenül a társaságot sem. Csökkent az ezen eszközökön gyártott termékek mennyisége. Visszasorolható-e a számviteli törvény szerinti kulcs alá? Ha igen, mely jogszabályi hely alapján? Az eszközök nem tartoznak a Tao-tv. 1. számú mellékletének 5. pontja alá.
Részlet a válaszból: […]egymástól! A kérdésben hivatkozott 30 százalékos értékcsökkenési leírás alkalmazása nem kötelező, az választható, érvényesíthető. Általános szabály azonban az, ha a társaság választhat, akkor a választásához kötve van, azt önellenőrzéssel nem változtathatja meg, attól a jövőre vonatkozóan is csak akkor térhet el, ha a konkrét jogszabály a megváltoztatást kötelezővé, illetve lehetővé teszi. A Tao-tv.-ben - a kérdéshez kapcsolódóan - nincs ilyen előírás. Véleményünk szerint nincs is rá szükség, hiszen az eszközök használatának csökkenése miatt az eredményt terhelő értékcsökkenési leírás költségként elszámolt összegét indokolt csökkenteni, és nem az adózás előtti eredményt csökkentő értékcsökkenési leírást. Erre viszont van lehetőség! Az Szt. 53. §-ának (5) bekezdése alapján, ha az évenként elszámolásra kerülő értékcsökkenés megállapításakor (megtervezésekor), az eszköz aktiválásakor figyelembe vett körülményekben lényeges változás következett be, akkor a terv szerint elszámolásra kerülő értékcsökkenés megváltoztatható. Nyilvánvaló, ha a szóban forgó eszközökön kevesebb terméket állítanak elő, mint az eszközök rendeltetésszerű használatbavételekor, akkor azok várható hasznos élettartama meghosszabbodik, vagy várható[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. április 29.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4583