Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

3 találat a megadott értékesítés interneten tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Eladott termék visszavétele, nyilvántartása

Kérdés: Egy munkaruházati termékeket értékesítő vállalkozás elsősorban nagykertevékenységet végez, de kisker-értékesítéssel is foglalkozik. A vevő megveszi a terméket (a cipőt), majd elkezdi azt használni. Két hónap használati idő után valamilyen minőségi kifogás merül fel a vevő részéről (pl. leválik a talpa). A vevő visszaviszi a terméket a kiskeregységhez, és ott kicserélik. Készül egy helyesbítő számla az eredeti számlához kapcsolódóan, majd egy új kimenő számla a cserébe adott termékről. A nagykertevékenység keretében értékesített termékek esetében is hasonló az eljárás a kimenő számláknál, de ott előfordul, hogy a termék minőségi kifogásának megállapítása e-mailben küldött fényképek alapján valósul meg, és a hibás termékek fizikailag nem kerülnek vissza az eladóhoz. A kimenő számlák az értékesítés nettó árbevételeként vannak elszámolva ą, illetve az áfát abban az időszakban állítjuk be a bevallásba, amikor a csereügylet megvalósul, és a mínuszos bizonylat a vásárló rendelkezésére áll. A társaság a készletekről folyamatos mennyiségi és értékbeni nyilvántartást vezet (fifo). Hogyan kell helyesen kezelni a készletnyilvántartásban a fenti gazdasági eseményeket és milyen áron?
Részlet a válaszból: […]helyesbítő számla és az új kimenő számla a cserébe adott termékről. Tekintettel azonban arra, hogy a vevő a cserére kerülő terméket nem viszi vissza az eladóhelyre, ezt a tényt a minőségi kifogás helyességét elismerő személynek, szervezeti egységnek jegyzőkönyvbe kell foglalnia, a jegyzőkönyv alapján selejteznie.A készletnyilvántartásban-a helyesbítő számla alapján a vissza nem hozott terméket is készletre kell venni,-majd a selejtezési jegyzőkönyv alapján a készletre vett terméket az egyéb ráfordítások között, az eredményt terhelő tételként elszámolni.Fentebb már utaltunk rá, arról nem írnak, hogy a helyesbítő számlát milyen értéken állítják ki. Pedig ez nagyon lényeges.Az Szt. 73. §-a (2) bekezdésének e) pontja szerint az értékesített és később visszavett, a visszáruszámlában rögzített - áfát nem tartalmazó - értéke csökkenti az értékesítés árbevételét, a készletnyilvántartásban pedig készletre vételre kerül.Ha a helyesbítő számla visszavételi értéke azonos az eredeti számla szerinti értékkel, akkor nem valós értéket tartalmaz a számla. Kérdés, hogy ez esetben milyen veszteségként kell a visszavett termék készletértékét elszámolni, ha azt még egyszer - például javítás után - már nem lehet értékesíteni.A valódiság számviteli alapelv követelményének[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. október 14.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8683

2. találat: Interneten értékesítő cégnél a kiszállítás

Kérdés: Interneten értékesítő cég az áruátvételre több módot biztosít. Például átvétel az üzletben, automatába történő szállítás és átvétel, vagy házhoz szállítás. Ha az előző módokon kiszállítás történik, akkor az értékesítő számlájában külön tételként felszámításra kerül a kiszállítás díja. Ha a szállítócég benyújtja a számláját az interneten értékesítő cégnek, akkor az az értékesítő cégnél szállítási költség vagy közvetített szolgáltatás? Hogyan kell könyvelni a kiszállítás költségét, ha az értékesítés külföldre történik?
Részlet a válaszból: […]tekinti olyannak, amely csak írásban kötött szerződés alapján valósulhat meg, a szerződést szóban is meg lehet kötni.Ha az interneten értékesítő cég a megrendelés regisztrálásakor közli a megrendelővel, hogy a megrendelt terméket más szolgáltató igénybevételével fogja kiszállítani, és a megrendelő ezt nem kifogásolja, akkor a megrendelő felé kibocsátott számlán feltüntetett szállítási költség közvetített szolgáltatásnak minősíthető. Így a szállítást végző cég számláját közvetített szolgáltatásként közvetlenül az eladott (közvetített) szolgáltatások[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. február 25.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8441

3. találat: Interneten értékesített étkezési utalványok

Kérdés: Internetes társasággal kötött szerződés szerint az interneten keresztül lehet megvásárolni az étkezési utalványokat, amelyeket csak társaságunknál lehet ételre váltani. Problémám a könyveléssel van: amikor az internetes társaság átutalja az általa értékesített utalványok értékét, akkor T 3841 - K 3683, amikor azt a társaságunknál ételre váltják: T 3811 - K 9211, 467. Mivel az utalvány nem készpénz, ezt kivezetem a T 3683 - K 3811 könyvelési tétellel. Helyesen járok el?
Részlet a válaszból: […]könyvelni, mivel az étkeztetést nyújtó társaságnak kötelezettsége keletkezett az étkezési utalványt beváltókkal szemben. (Feltételezzük, hogy az étkezési utalványt megvásárlók név szerint nem ismertek!) A beváltott utalványokat nem lehet készpénzbevételnek minősíteni még átmenetileg sem. Ezért a pénztárgépben rögzített azon összeget, amelyet nem készpénzzel egyenlítettek ki, mint a készpénz helyett elfogadott bizonylat (az adott esetben az étkezési[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2009. május 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4155