Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott értékmegosztás tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Telkes ingatlan értékmegosztása - értékcsökkenése

Kérdés: Magánszemélytől vásárolt telkes ingatlan értéke hogyan bontható meg telekre és építményre (nem akarunk ingatlanbecslőt alkalmazni)? Utólag tudomásunkra jutott, hogy az építmény teljes mértékben lebontásra került. Eddig, mint építmény után 2 százalékos értékcsökkenést számoltunk el.
Részlet a válaszból: […]telek értékét célszerű ingatlanbecslővel meghatároztatni. Amennyiben nem kívánnak ingatlanbecslőt ezen feladattal megbízni, akkor más módon (például hasonló telkek piaci értéke, meghirdetett eladási ára alapján) kell az ingatlan értékét megállapítani. Az így megállapított értéket (természetesen maximum a bekerülési értékkel azonos értéket) kell a telek értékének tekinteni, és azzal csökkentve az egy összegben meghatározott vételárat, a különbözet lesz az építmény értéke. A régi Szt. szerint is az értékcsökkenést csak az üzembe helyezéstől lehetett elszámolni. A kérdés alapján úgy tűnik, hogy az épületet rendeltetésszerűen nem vették - a lebontás előtt - használatba. Ha így van, akkor a régi Szt. előírásait két jogcímen is megsértették, mert: egyrészt, a teljes vételár alapján számoltak el költségként értékcsökkenési leírást, másrészt, ez az értékcsökkenés-elszámolás ténylegesen üzembe nem helyezett építmény után történt. Tisztázandó tehát, az építményt rendeltetészerűen használatba vették-e vagy sem. Ennek megfelelően önellenőrzés keretében[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2001. május 31.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 206