Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott eszközbérlet tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Külföldről bérelt eszköz bérleti díjának áfája

Kérdés: Cégünk minden hónapban kap számlát a számítógépes eszköz bérleti díjáról. A számla kiállítója egy külföldi cég. A számlát USD-ben állítják ki. Mi a teljesítés helye? Az Áfa-tv. hatálya alá tartozik-e? Mi a teljesítés időpontja? Mi az áfa esedékességének időpontja? A devizás összeget melyik napi árfolyamon kell forintra átszámítani, és visszaigényelni?
Részlet a válaszból: […]jog keletkezésének időpontja megegyezik az adófizetési kötelezettség keletkezésének időpontjával, a levonási jog az Áfa-tv. 35. §-a (1) bekezdésének c) pontja alapján az adó összegének meghatározásához szükséges adatokat hitelt érdemlő módon tartalmazó, az adóalany nevére szóló okirat, bizonylat alapján gyakorolható. A devizában megállapított összeg esetén az adó alapjának forintban történő megállapításakor az Áfa-tv. 26. §-a (1) bekezdésének a) pontja alapján a 19. § szerinti halasztás lejártának időpontjában érvényes, a Magyar Nemzeti Bank által közzétett hivatalos devizaárfolyamot kell alkalmazni. Az áfával kapcsolatos kérdésekre adott válaszhoz néhány, számviteli szempontból szükséges kiegészítés. Természetesen, kell lennie bérleti szerződésnek, amely tartalmazza a bérbeadó nevét (a számlát a bérbe adó külföldi cégnek kell kiállítani), a havi bérleti díjat USD-ben, a fizetési határidőt, azt is, hogy helyileg hol van a bérlet tárgya. A számlázott bérleti díjat arra a hónapra kell elszámolni, amelyre azt a számla alapján fizették (naptári hónapra, vagy naptári hónaptól eltérő - kezdetű és végű - hónapra). Áfa szempontjából a teljesítés időpontjára, számviteli szempontból pedig a teljesítés időszakára kell figyelni. Fontos, hogy a számítógépes[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2004. március 4.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 1617
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,