Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott eszközök kivezetése tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Meghiúsult építési terv

Kérdés: A zrt. 4 évvel ezelőtt vásárolt egy telket, amelyen egy üzleti célú ingatlant tervezett felépíteni. A tervezés és engedélyezés költségeit beruházásként tartjuk nyilván. Külső okok miatt az eredeti elképzelés meghiúsult, így az épület nem fog felépülni. Hogyan kell rendezni a beruházásként nyilvántartott összeget?
Részlet a válaszból: […]beruházásként kimutatott összeget a könyvekből ki kell vezetni. A kivezetés az Szt. 53. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján történhet, figyelemmel a (2) bekezdésben foglaltakra is.A hivatkozott előírások alapján terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni akkor, ha ... a beruházás ... a vállalkozási tevékenység változása miatt feleslegessé vált. A feleslegessé vált épület (beruházás) felmerült költségeit (teljes összegükben) a beruházás számlájával szemben kell terven felüli értékcsökkenésként elszámolni (T 8664 - K 168).A társaságiadó-alap megállapítása során a Tao-tv. 8. §-a (1) bekezdésének b) pontja mellett a 7. § (1) bekezdésének d) pontja is alkalmazandó, mivel a tárgyi eszköz az állományból kivezetésre kerül.A vállalati gazdálkodás követelménye,[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2019. október 10.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8041
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Nem használt programok kivezetése

Kérdés: Cégünk 3 éve használ számlázó- és készletnyilvántartó programot, amelyet a jövő évtől le kíván cserélni a cég igényeit jobban kiszolgáló új számlázó- és készletnyilvántartó programra. A jelenlegi program a vagyoni értékű jogok között szerepel, jelentős összegű a nettó értéke. 2010-ben már nem használjuk. 2009. 12. 31-ével terven felüli értékcsökkenésként kell elszámolni a nettó értéket? Ki lehet-e vezetni ez esetben a már "0" értékű szoftvert, vagy 5+1 évig (elévülés) még a könyvekben nyilván kell tartani? Előfordulhat, hogy még szükség lehet rá. Az év végén elszámolt terven felüli értékcsökkenéssel a társasági adó alapját növelni kell?
Részlet a válaszból: […]jogként kimutatott program esetében az Szt. 53. §-a (1) bekezdésének b) pontja alapján terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni. A (2) bekezdés alapján, mivel a régi programot rendeltetésének megfelelően 2010. január 1-je után már nem használják, azt az immateriális javak közül - a terven felüli értékcsökkenés elszámolása után - ki kell vezetni. A kivezetés előtt olyan összegű terven felüli értékcsökkenést kell elszámolni, hogy az immateriális javak közül kivezetett eszköz (a program) piaci értéken szerepeljen a mérlegben. Tekintettel arra, hogy a régi program piaci értéke nulla, a terven felüli értékcsökkenésként elszámolandó összeg a 2009. december 31-i nettó értékkel kell, hogy megegyezzen. A befektetett eszközök közül kivezetett eszközöket az Szt. 28. §-a (3) bekezdésének c) pontja alapján a készletek között kell kimutatni, az adott esetben nulla ("0") értéken. A Tao-tv. 7. §-a (1) bekezdésének d) pontja alapján az adózás előtti eredményt csökkenti [a 8. § (1) bekezdésének b) pontja alapján pedig az eszköz könyv szerinti értéke növeli!] az immateriális jószág állományból[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2010. január 21.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 4443
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,