Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott értékpapír-biztosíték tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Hitelbiztosíték értékpapír-óvadékkal

Kérdés: A társaság 10 millió Ft értékben hitelt vett fel, amelynek biztosítékául értékpapír-óvadéki szerződés keretében 10 millió Ft fedezeti értékben elismert, 10 millió Ft-ért vásárolt (de 7 millió Ft névértékű) tőke- és hozamvédett értékpapír szolgál. Az óvadéki szerződés szerint az értékpapír kamata az óvadékul történő lekötés időtartama alatt a bankot illeti, és a szerződés biztosítékaként óvadékként szolgál. Az értékpapírt egyéb követelésként a 36. számlacsoportban, vagy értékpapírként a 37. számlacsoportban kell kimutatni? Az értékpapír hozamát hogyan kell rendezni? Évenként a banktól kért kimutatás alapján, vagy az óvadék felszabadulásakor egy összegben? Vagy soha nem is kerül a társasághoz?
Részlet a válaszból: […]zálogtárgy birtokát vagy az a feletti hatalmat. (A kérdésben leírtakból ez utóbbi következik, azaz a kérdező társaság a tőke- és hozamvédett értékpapírokat a banknak nem adta át ténylegesen.)Az előbbiek és a számviteli törvény vonatkozó elő­írásainak figyelembevételével a kérdező társaság a 10 millió Ft-ért vásárolt értékpapírokat a 374. számlán, illetve tartós befektetés esetén a 18. számlacsoportban 10 millió Ft értékben köteles a vételkor kimutatni. A könyvekben így kimutatott értékpapírokat csak akkor lehetne kivezetni, ha a társaság az értékpapírokat a banknak értékesítené, vagy a kibocsátónál beváltaná. Ha a bank a szóban forgó értékpapírokat óvadékként ténylegesen átveszi (nem a hitel miatti követelése teljesítésére), akkor sem kell azokat kivezetni (idegen helyen tárolt értékpapírként kell kezelni), a társaság tulajdonjoga az értékpapírok felett nem szűnik meg.Az új Ptk. szerint a zálogjog kiterjed a zálogtárgy után járó kamatra is. Az óvadéki szerződés szerint az értékpapír kamata a bankot - mint óvadék - illeti meg. Így az nem az övé. Ebből az következik, hogy a társaság könyveiben annak minden évben - a banktól kapott információk[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. február 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6562
Kapcsolódó összes tárgyszó: , ,