Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

2 találat a megadott EUR tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdéseket időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

1. találat: Euró átváltása

Kérdés: Társaságunk a könyveit forintban vezeti, a deviza- (euró-Ft) váltáshoz spotügyletet alkalmaz. Eurót ad el, azaz átvált forintra. Az eurócsökkenést az átváltáskori árfolyamon kell könyvelni, vagy az egyébként alkalmazott súlyozott átlagáron? Mely árfolyamot kell alkalmazni, ha a saját bankunk euró- és forintbankszámlája között történik az ügylet, és ha az Akcenta OLB spotügyletet alkalmazzuk?
Részlet a válaszból: […]árfolyamán (bekerüléskori árfolyamán), többszöri beszerzés (bekerülés) esetén a bekerülési árfolyamok súlyozott átlagárfolyamán kell könyvelni.Számlaösszefüggések:T 3869 - K 3861, a bankszámlán lévő eurócsökkenés az euró - bankszámla szerinti - nyilvántartási árfolyamán, átlagárfolyamán;T 384 - K 3869, az euró átváltásakor jóváírt forintösszeg;T 3829 - K 3821, a valutapénztárban lévő eurócsökkenés az euró - valutapénztár szerinti - nyilvántartási árfolyamán, átlagárfolyamán;T 381 - K 3829, az euró átváltásakor kapott forintösszeg.A 3869., illetve 3829. számlán mutatkozó egyenleget, jellegének megfelelően, a pénzügyi műveletek egyéb bevételei, illetve egyéb ráfordításai közé kell átvezetni: T 3869, 3829 - K 9761, illetve T 8761 - K3869, 3829.Az ügylet lebonyolításával kapcsolatosan a bank által felszámított[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2020. október 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8332
Kapcsolódó tárgyszavak: ,

2. találat: Számlázás euróban vagy euróalapon forintban

Kérdés: A társaság gépet értékesített 100 ezer euróért. Előlegként 30 ezer eurót kapott. Az előleget a banki beérkezés napján érvényes árfolyamon könyvelte. Sajnos, a számlázási program nem képes előállítani a megfelelő számlát, ezért kénytelen volt a társaság előlegszámlát lemínuszolni azon az árfolyamon, amelyen beérkezett. Egy másik számlán a teljesítés napjával számlázta a gép eladási árát, a teljesítésnapi árfolyamon. A vevő ez ellen tiltakozott, szerinte le kellett volna számlázni a gépet úgy, hogy 30 ezer euró az előleg árfolyamán, 70 ezer euró a teljesítésnapi árfolyamon. Kinek van igaza?
Részlet a válaszból: […]ára!) Ezen a számlán negatív előjellel kell feltüntetni az euróban kapott előleget és annak áfáját. Az előleg levonásával megállapított különbözet az euróban fizetendő összeget tartalmazza, az áfa fizetendő, illetve előzetesen felszámított és levonható összege adóalapjánál ezen különbözetet kell számításba venni. (Ha a számítógépes számlázási program erre nem képes, akkor azt ki kell cserélni. A kapott előlegről helyesbítő számlát csak akkor lehet kiállítani, ha az előleget visszautalják. Az előleg beszámításakor erre nincs lehetőség!) A számla alapján a 100 ezer eurót az eladó is, a vevő is a saját euróárfolyamával számítja át forintra, és könyveli árbevételként, illetve beszerzésként. Az adott, illetve kapott eurós előleg beszámításra kerül (a számlán a negatív előjellel való feltüntetés ezt jelenti), és amennyiben a számlázáskori euróárfolyam az adott társaságnál eltér az előleg euróárfolyamától, a különbözetet árfolyam-különbözetként kell elszámolni. (Árfolyam-különbözet lehet a 70 ezer euró tényleges átutalásához kapcsolódóan is!) Nézzük a másik lehetőséget! Ha az eladó és a vevő a szerződésben abban állapodott meg, hogy a gép eladási ára 100 ezer euró, de az ellenértéket nem euróban kell fizetni, hanem forintban, akkor a szerződésben rögzíteni kell azt is, hogy melyik banknak, milyen árfolyamával kell az eurót a számlázáskor forintra átszámítani. Természetesen, ha a vételár egy részét a vevő előlegként fizeti, akkor az előlegre vonatkozóan is rögzíteni kell ugyanezen ismérveket a szerződésben. Ha például az MNB-nek a teljesítéskori, a pénzügyi rendezéskori érvényes euróárfolyamát használják, akkor mind az előlegnél, mind a teljesítéskori számlázáskor ezt kell alkalmazni. Mivel az euró csak "vetítési alap", hiszen a pénzügyi rendezés nem euróban történik, a teljesítéskor a 100 ezer euró figyelembevételével kiállított számlázott értékből a 30 ezer euró forintra átszámított összegét kell levonásba helyezni. (Ez esetben az áfa is forintban került meghatározásra és kerül levonásra!) Nézzük meg egy példán[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2007. június 28.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 3197
Kapcsolódó tárgyszavak: , , ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: , , ,