Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

A találat a megadott gépjármű-finanszírozás tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
A találat: Gépjármű-finanszírozás kétszeres számlázással
Kérdés: Cégünk gépjármű-márkakereskedés és szakszerviz is egyben. Tulajdonosi döntéstől függően a továbbértékesítési céllal beszerzett új gépkocsik egy részéhez készletfinanszírozó segítségét kértük. A finanszírozás szerződéskötéssel jár, a finanszírozandó gépjármű bejövő számlájának esedékességét megelőző napokban kérjük és kötjük meg a szerződést. Általában a teljes vételárat megfinanszíroztatjuk. Befinanszírozás esetén "egyedi lízingszerződést és adásvételi szerződést" kötünk a finanszírozóval. Ő a számlára megnevezésként az adott személygépkocsi zárt végű pénzügyi lízingjét tünteti fel. A folyamat a következő: 1. megérkezik az új gépkocsi számlája a vezérképviselettől; 2. kiszámlázzuk a készletfinanszírozónak az autót; 3. a készletfinanszírozó azt visszaszámlázza cégünknek; 4. eladjuk a végső vevőnek. Ez az oda-vissza számlázás adózási problémákat vet fel a helyi iparűzési adónál, az elvárt jövedelem alapján történő adózásnál. Mindkét adószámításnál megnő az adófizetési kötelezettségünk. Hogyan könyveljük a fent leírtakat, hogy ne keletkezzen többlet-adófizetési kötelezettségünk?
Részlet a válaszból: […]adatokat alátámasztó bizonylatokon szereplő adatoknak is a valóságnak megfelelőnek kell lenniük.A kérdésben leírtakkal kapcsolatosan a probléma éppen abból adódik, hogy a könyvelést alátámasztó szerződések nem a valóságot tükrözik, alapvetően ellentmondanak a Ptk. vonatkozó előírásainak.Az adott esetben a finanszírozó céggel kölcsönszerződést (hitelszerződést) kell kötni, hiszen a gépkocsi beszerzését finanszírozza, és a kölcsön nyújtását, illetve a kölcsön visszafizetését kell könyvelni. Az "egyedi lízingszerződést és adásvételi szerződést" sem a Ptk., sem a számvitel nem ismeri, külön-külön ugyan létező szerződéstípus, de tartalmában érdemileg mást takar, mint amire a kérdésben leírtak alapján használják. Így kijelenthető, hogy a kérdésben leírt gyakorlat jogszabályellenes, amiből az következik, hogy a gépkocsi kiszámlázása a készletfinanszírozónak, illetve a készletfinanszírozó általi[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2015. október 15.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6803
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,