Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

Keresés eredménye

A találat a megadott lakás (üdülésre) tárgyszóra
Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!
A találat: Lakás üdülés céljára
Kérdés: Cégünk vásárolt egy lakásként bejegyzett ingatlant a Balaton partján. Az ingatlan 48 m2, összesen másfél szoba. Az ingatlant üdülőként szeretnénk használni, de - szerintünk - nem felel meg a 173/2003. Korm. rendeletben foglaltaknak. Hogyan kell az üdültetés és üzemeltetés költségeit elszámolni? Kinek kell adóznia és mennyit, illetve milyen jogcímen? Az ingatlanba vásárolt eszközök, anyagok áfáját nem igényeltük vissza.
Részlet a válaszból: […]épület üzemeltetésével kapcsolatos költségeket (fűtés, világítás, víz- és csatornadíj, takarítás, közös költség), az épület használatát szolgáló eszközök terv szerinti értékcsökkenési leírását, azok javításának, karbantartásának, az ágyneműk mosatásának stb. költségeit,- az étkeztetés, az étel-ital, a főzés stb. költségeit.A felsoroltak számlázott ellenértékét áfával növelten kell költségként elszámolni. A bérként kifizetett összegeket terhelő járulékokat is a költségek között kell számításba venni.Eldöntendő kérdés, hogy az épület (az üdülő) használatát térítés nélkül vagy térítés ellenében bocsátják az üdülni vágyók rendelkezésére. Ha térítés ellenében, akkor mennyi legyen a térítési díj, a térítési díj fedezni fogja-e az épület fenntartásával, üzemeltetésével kapcsolatos költségeket vagy nem?Az üdülővel kapcsolatos költségeket elkülönítetten (legalább 3 számlán) a személyi jellegű egyéb kifizetések között kell elszámolni. Amennyiben az üdülőt igénybe vevők térítést nem fizetnek, a személyi jellegű kifizetések között az üdülővel kapcsolatosan elszámolt összes költség 1,19-szeresét adóalapnak tekintve 16 százalék személyi jövedelemadót, 27 százalék egészségügyi hozzájárulást kell bevallani, elszámolni és megfizetni, az Szja-tv. 70. §-a (3) bekezdésének b) pontja alapján. (Egyes meghatározott juttatásnak minősül az olyan ingyenes vagy kedvezményes termék, szolgáltatás révén juttatott adóköteles bevétel, amelynek igénybevételére egyidejűleg több magánszemély jogosult, és a kifizető - jóhiszemű eljárása ellenére - nem képes megállapítani az egyes magánszemélyek által megszerzett jövedelmet.) Azonban ez esetben is az üdülőt igénybe vevőknek kell az idegenforgalmi adót megfizetniük.Amennyiben az üdülőt igénybe vevők térítést fizetnek, azt a cégnek az áfa felszámításával számláznia kell. (Az előzetesen felszámított és le nem vonható áfaként elszámolt áfa - áfával történő számlázás esetén - arányosítással levonható lehet, ha megfelelő vetítési alapot lehet hozzárendelni, például a ténylegesen igénybe vett napok és az éves szinten igénybe vehető összes napok számának aránya.)A kiszámlázott térítési díj - áfa nélküli - összegét árbevételként kell elszámolni. Amennyiben az így elszámolt árbevétel kevesebb, mint az üdülővel kapcsolatos összes költség, a különbözetet[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2014. június 19.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 6346
Kapcsolódó tárgyszavak: ,
Kapcsolódó összes tárgyszó: ,