Számviteli Levelek      
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!
Előfizetőink honlapunkon feltett kérdésére 7 napon belül e-mailben választ adunk!

A találat a megadott munkavállalók átlagos létszáma tárgyszóra

Az Ön által megadott fenti keresési szempont(ok)nak megfelelő kérdést időrendben (legfrissebb elől) jelenítettük meg. Kattintson alább a válasz megjelenítéséhez!

A találat: Munkavállalók átlagos létszáma

Kérdés: A Számviteli Levelek 440. számában a "Munkavállalók átlagos létszáma" címmel megjelent 8438. kérdésre adott válaszuk pontosítását kérem. Megerősítésüket kérem abban, hogy az átlagos létszám meghatározásakor helyesek-e az alábbi értelmezéseink:
- a diákszövetkezeten keresztül, valamint a hallgatói szerződés által foglalkoztatott gyakornokokat, diákokat nem kell figyelembe venni;
-a megbízási szerződéssel foglalkoztatottakat akkor kell figyelembe venni az átlagos létszám meghatározásakor, ha legalább havi átlagban 60 munkaórában történik a foglalkoztatásuk, és emellett a munkáltatónál általános munkarend szerint foglalkoztatjuk (pl. a szabadság kiadása vonatkozik rájuk) ezen személyeket;
-továbbá helyesen gondoljuk azt, hogy a rehabilitációs hozzájárulás megállapításához továbbra is a tárgyévi átlagos statisztikai állományi létszámot kell figyelembe venni?
Részlet a válaszból: […]jogviszonyban áll, folyamatos foglalkoztatás mellett, havi átlagban legalább 60 munkaórában, munkadíj ellenében munkavégzésre kötelezett. Ők az átlagos statisztikai létszámba tartoznak. Ha a számvitel szerinti átlagos létszám nem azonos az átlagos statisztikai létszámmal, akkor a diákszövetkezeteken keresztül, valamint a hallgatói szerződés által foglalkoztatott gyakornokok, diákok is beletartoznak az átlagos létszámba, feltéve, hogy munkadíj ellenében munkavégzésre kötelezettek, függetlenül a munkavégzés időtartamától.A megbízási szerződéssel foglalkoztatottak - előző számunkban is leírtuk - beletartoznak a munkavállalók átlagos létszámába akkor is, ha foglalkoztatásuk a 60 munkaórát nem éri el havi átlagban, további követelmény nincs, nem lehet, mivel a Munka Törvénykönyve szerinti munkavállalók átlagos létszáma meghatározásánál minden munkavállalót figyelembe kell venni.Az utolsóként említett értelmezésükre a válasz pozitív. A megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXCI.[…] részlet vége a válaszból.
Ha szeretné a választ elolvasni, akkor kérjük kattintson ide!
A válasz időpontja: 2021. május 13.
Az olvasói kérdés sorszáma a Számviteli Levelek adatbázisban: 8520
Kapcsolódó tárgyszavak:
Kapcsolódó összes tárgyszó: