Közösen használt földterület bérbeadása

Kérdés: Családi gazdaság tagjai a tulajdonukban és használatukban lévő földterületet, melyek a családi gazdaságot alapító okiratban is feltüntetésre kerültek, a családi gazdaság használatába adták. Fizethet-e a családi gazdaság e területek után bérleti díjat?
Részlet a válaszából: […] ...családi gazdaság tagjai a családi gazdaság tulajdonában és használatában lévő földterületet közösen használják, és a közös őstermelői tevékenységet folytatókra vonatkozó rendelkezések megfelelő alkalmazásával kötelesek eljárni az...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2015. augusztus 19.

Őstermelőnél az egészségügyi hozzájárulás

Kérdés: A 6576. számú kérdésre adott válasz szerintem nem jó, mert a mezőgazdasági őstermelő esetében az egészségügyi hozzájárulást nem a Tbj-tv., hanem az Eho-tv. 3/B. §-ának (3) bekezdése szabályozza: "A tételes költségelszámolást választó, egyszerűsített bevallási nyilatkozatot benyújtó őstermelő által fizetendő százalékos mértékű egészségügyi hozzájárulás a bevétel 5 százalékának a 15 százaléka." Mivel ennek elszámolását az Szja-tv. nem tiltja, ezért szerintem el lehet számolni.
Részlet a válaszából: […] ...elszámolható költségeket. A jellemzően előforduló költségek között több pontban is elismert költségek szerepelnek a mezőgazdasági őstermelőre vonatkozóan. Ezek között egy sem utal az őstermelő által fizetendő egészségügyi hozzájárulásra. Az V/13. pont...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2015. május 14.

Kapcsolt vállalkozás-e az őstermelő?

Kérdés: Kapcsolt vállalkozásnak minősül-e 2015-től, ha egy őstermelő 35%-os tulajdonrésszel rendelkezik egy kft.-ben, és egyben ő az ügyvezető is? A kft. további tagjai nem közeli hozzátartozók. Az őstermelő és a kft. között van üzleti kapcsolat (terményfelvásárlás). Ha kapcsolt vállalkozásnak minősülnek, mikor és kinek kell jelenteni a NAV-nak?
Részlet a válaszából: […] ...őstermelő (mint magánszemély) és a kft. között nem áll fenn kapcsolt vállalkozási viszony, ha az őstermelő szavazati joga azonos a tulajdoni részesedésének mértékével, és meghatározó befolyással (Ptk. 8:2. § (2) bekezdés) nem rendelkezik, mert– az őstermelő...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2015. március 26.

Őstermelőnél az egészségügyi hozzájárulás

Kérdés: Őstermelőnél könyvelhető-e költségként az egészségügyi hozzájárulás?
Részlet a válaszából: […] ...szerint fizetett egészségbiztosítási járulék és nyugdíj-biztosítási járulék nem számolható el költségként. A mezőgazdasági őstermelőt kivételként nem említi a törvény, így esetében sem számolható el, könyvelhető költségként a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2015. március 12.

Feles bérleti szerződés elszámolása

Kérdés: A 2013. évi CCXII. törvény 66. §-a alapján feles bérleti szerződést kívánunk kötni hat évre. A bérleti szerződés alapján a használat fejében átadott termékmennyiség számviteli elszámolása, adózása hogyan történik a bérbevevőnél és a bérbeadónál? A termőföld tulajdonosa a megkapott terménymennyiséget egy harmadik fél részére értékesíteni kívánja. Az értékesítésről milyen okmányokat, bizonylatokat kell kiállítania? A felvásárlónak, kifizetőnek kell-e levonnia adót, járulékot? A bérbeadónak van adó-, járulékkötelezettsége?
Részlet a válaszából: […] ...a termőföld bérbeadásából származó bevételének egésze külön adózó jövedelemként jelenik meg, lehet – esetleg – mezőgazdasági őstermelő, illetve egyéni vállalkozó. Tekintettel arra, hogy feles bérleti szerződés esetén a bérbe adó magánszemély a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. december 11.

Agrártámogatások a helyi iparűzési adó alapjánál

Kérdés: Mezőgazdasági őstermelők számára is könyvelek, s esetükben merült fel az a kérdés, hogy a különféle agrártámogatások (jellemzően területalapú támogatás, de lehet gépvásárlási támogatás is) beletartoznak-e a helyi iparűzési adó alapjába?
Részlet a válaszából: […] ...kellene elszámolni.A hivatkozott rendelkezés utolsó fordulata értelmében nem tekinthető a Htv. szerinti nettó árbevétel részének az őstermelő nyilvántartásaiban (egyébként személyijövedelemadó-köteles) bevételként elszámolt azon jóváírás, amelyet – ha...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. augusztus 14.

Bérnevelésbe adott állatok elszámolása

Kérdés: A bérnevelésbe adott állatok helyes számviteli elszámolásához szeretném kérni szíves válaszukat. Társaságunk baromfi-bérneveltetéssel foglalkozik, a szerződés lényege a következő:
1. Társaságunk biztosítja a kihelyezett állatok neveléséhez szükséges naposállatot. Az állatok mindvégig társaságunk tulajdonában maradnak. Könyvelés: T 72. Baromfi-bérnevelés költsége – K 24. Növendék állatok.
2. Az állatok felneveléséhez szükséges takarmányt társaságunk biztosítja, ami a felhasználásig tulajdonunkban marad. A bérnevelő leltári felelősséggel tartozik a rendelkezésére bocsátott takarmányért. Könyvelés: T 72. Baromfi-bérnevelés költsége – K 25. Saját termelésű táp.
3. Az eladásra kész állatokat társaságunk értékesíti és számlázza a vevő részére. Könyvelés: T 311. Vevő – K 92 Bérnevelt baromfi (liba) árbevétele.
4. Az állatok értékesítéséből származó bevétel összege, csökkentve a bérnevelésbe adott naposállatok és a felnevelésükhöz átadott takarmány értékével, képezi a bérnevelési díjat. A bérnevelési díjat társaságunk köteles megfizetni a bérnevelőnek az általa kibocsátott számla, nem áfaalany őstermelő esetében felvásárlási jegy alapján. Könyvelés: T 72. Baromfi-bérnevelés költsége – K 4541. Bérnevelő, mint szállító.
5. Ha az állatok értékesítéséből elért árbevétel nem fedezi a bérnevelésbe adott naposállatok és a felnevelésükhöz átadott takarmány értékét, akkor a különbözetet (negatív különbözet) a bérnevelő köteles megtéríteni társaságunk részére. Könyvelés: T 311. Bérnevelő, mint vevő – K 96. Kártalanítás (vagy kártérítés?).
Helyes-e a bevétel és a költségek különbözeteként adódó negatív különbözet kártalanításként történő nevesítése az áfa szempontjából? Álláspontunk szerint kártalanítás, ezért áfaköteles bevételnek tekintjük, mert nem igazolható, hogy a bérnevelő jogellenes magatartásának következménye a "negatív különbözet".
Részlet a válaszából: […] A kérdésben leírt tényállás alapján sem kártérítésről, sem kártalanításról nem beszélhetünk, így egyéb bevételként sem kerülhet elszámolásra semmi sem. A kérdésben leírtak szerint az állatok felneveléséhez szükséges takarmányt társaságuk biztosítja, ami a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. augusztus 14.

Családi gazdálkodó beruházási támogatása

Kérdés: 2013-ban a családi gazdálkodó egy beruházásba kezdett, amely előreláthatólag 2014-ben fog befejeződni, de legkésőbb 2015-ben kell az új épületeket átadnia. A beruházás 100 M Ft értékű, amelyhez az MVH-tól kap 40 M Ft vissza nem térítendő támogatást. Az MVH 12 M Ft támogatási elő­leget folyósított a családi gazdálkodó bankszámlájára áprilisban. Ezt követően volt egy elszámolás júniusban, ahol az eddigi vásárlásokról kiállított számlákat bemutattuk az MVH-nak. Támogatásként az MVH októberben folyósított 10 M Ft-ot, és ehhez kapcsolódóan kiküldte a határozatot is a támogatás összegéről. Az első épület elkészült, az építési engedélyre 26 M Ft-ot tudunk aktiválni. Helyes-e, ha a 26 M Ft-os üzembe helyezett beruházást egy összegben költségként elszámoljuk, illetve ezzel szemben a 10 M Ft-os támogatást bevételként feltüntetjük? A támogatási előleget hogyan kell figyelembe venni? Fel kell-e tüntetni 2013-ban bevételként? Amennyiben nem kell feltüntetni, hogyan kell kezelni? Az szja-bevallásban hová kell feltüntetni? A 12 M Ft támogatási előleg elszámolásáról csak 2014-ben fognak kifizetési kérelmet benyújtani, és utána készül arról határozat. A támogatási elő­legből olyan számlák lettek kifizetve, amelyek a beruházás számlán vannak könyvelve, és majd csak 2014-ben lesznek üzembe helyezve. Az MVH határozata csak a támogatási előleg folyósításáról szól. Ha a 12 M Ft-ot nem kell bevételként feltüntetni 2013-ban, akkor a könyvelésben hogyan kell helyesen szerepeltetni?
Részlet a válaszából: […] ...igazolása alapján, nem kell bevételként beszámítani a támogatást akkor, ha a kiadást korábban költségként nem érvényesítette az őstermelő (értékcsökkenési leírással sem) [Szja-tv. 7. §-a (1) bekezdésének v) pontja, 4. § (5) bekezdése].Gyakori eset, hogy...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. március 6.

Mezőgazdasági őstermelő iparűzésiadó-alapja

Kérdés: A cím szerinti témában megjelent 5338. és 6082. válaszaik ellentmondanak egymásnak. Nem tudom értelmezni a számviteli törvény érvényességét a mezőgazdasági őstermelőre. Kérem válaszukat!
Részlet a válaszából: […] ...alapján egyéb bevételnek minősülnek, de ezen bevételekkel a helyi iparűzési adó alapja csökkenthető."Természetesen a mezőgazdasági őstermelő nem tartozik a számviteli törvény hatálya alá. Az Szt.-re történő hivatkozást a Htv. 52. §-a 22. pontjának g)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2014. január 23.

Mezőgazdasági őstermelő iparűzésiadó-alapja

Kérdés:

A mezőgazdasági őstermelőnek a különböző támogatásokat (területalapú, AKG, gázolaj jövedéki adójának visszatérítése, gépvásárlási támogatás stb.) az iparűzési adó alapjánál hogyan kell figyelembe vennie?

Részlet a válaszából: […] ...el 6165-ös válaszunkat is!A helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény (Htv.) 39/A. §-a alapján a mezőgazdasági őstermelő az iparűzési adó alapját egyszerűsített módon határozhatja meg. A 39/A. § (1) bekezdésének b) pontja alapján, ha a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2013. november 7.
1
3
4
5
10