Ki nem fizetett osztalék kezelése

Kérdés: Adott egy zrt., ami korábban szövetkezeti formában működött. A tulajdonosainak száma közel 600 fő magánszemély. 2014. évtől kezdődően napjainkig, a közgyűlés határozatai alapján osztalékkifizetések történtek. A kifizetésekre végső határidőt sem az alapszabály, sem a közgyűlési határozatok nem rögzítettek. Ezen évekre vonatkozóan a számviteli nyilvántartás jelentős összegű fel nem vett osztalékkötelezettséget mutat. A 2022. év májusi közgyűlésen módosították az alapszabályt, amely az osztalék fizetését már határidőhöz kötötte. Az elmúlt éveket illetően van-e valamilyen lehetőség ezen kötelezettségek megszüntetésére?
Részlet a válaszából: […] ...kapcsolatos aggályokat is a válaszban ismertetjük.A válasz előtt néhány pontosítás. A kérdés szerint a közgyűlés határozatai alapján osztalékkifizetések történtek, vagy osztalékfizetésről döntött a közgyűlés, de kifizetés nem történt. A kérdésben leírtakból...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. szeptember 29.

Kettős állampolgár befektetéseinek adózása

Kérdés: Kettős állampolgár vagyok, állandó életterem az Egyesült Királyság. Magyarországon egy eurós és egy forintos betéti számlám van. A bankomtól kaptam egy levelet, amelyben arra szólítanak fel, hogy "... tekintse át az adott országban benyújtott adóbevallásait ezen jövedelmeivel, illetve pénzügyi vagyonával kapcsolatosan!". Mindezt a CRS-egyezmény alapozná meg, mert a számláim adatait kötik a brit adóhatósággal. Hazai számláimon tranzakciókat nem végzek, csak betéti számlám van, maximum az azon képződő elhanyagolható kamat lehetne az éves profitom, de az sincs jóváírva. Ugyanakkor korábban – az itthon adózott jövedelmemből – átutaltam a kinti számlámra 9000 eurót, amivel ott a digitális pénzpiacon befektettem, kereskedtem. Most vissza fogom utalni ezt a tőkét. A brit tevékenység hozamát az Egyesült Királyságban leadóztam. Önök szerint van-e mit jelentenem a brit hatóság felé, illetve a visszautalt tőke e szempontból hogyan veszi sorsát?
Részlet a válaszából: […] ...azt is, hogy a kérdéses jövedelem milyen jövedelemkategóriába tartozik. A leggyakoribb tőkejövedelem-típusok az árfolyamnyereség, az osztalék, a kamat és az ellen­őrzött tőkepiaci ügylet. A kamatjövedelemnek (pontosabban a megtakarításból származó jövedelmeknek)...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. szeptember 29.

Kisadózó helyett valami más megoldás

Kérdés: Jelenleg tételesen adózó kisadózó vállalkozó vagyok. A katatörvény megváltozott előírásai miatt egyéni vállalkozói tevékenységemet nem tudom a kisadózó vállalkozók tételes adójáról szóló 2022. évi XIII. törvény szerint folytatni (ügyfeleim között gazdálkodó szervezetek is vannak). Milyen lehetőségeim vannak az eddigi vállalkozói tevékenységem folytatására? Milyen formában tudom az eddigi tevékenységemet folytatni, milyen feltételekkel? Hogyan tudom jelenlegi tevékenységemet befejezni, illetve miként tudom nem "katásként" – megszakítás nélkül – folytatni a vállalkozói tevékenységemet?
Részlet a válaszából: […] ...hatálya alatt),– egyéni cégként, illetve korlátolt felelősségű társaságként (az 1996. évi LXXXI. törvény, a társasági adóról és osztalékadóról szóló törvény, a továbbiakban: Tao-tv. hatálya alatt)folytatja tovább vállalkozói tevékenységét.c) A...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. szeptember 1.

Lehet-e katás időszak előtti eredménytartalék?

Kérdés: Ha annak idején az osztalékot kiváltó adót megfizettük, és tárgyi eszköz címén levonás nem volt, akkor most szeptember 1-jével mégis lehet katás időszak előtti eredménytartalék? Ha igen, miből?
Részlet a válaszából: […] ...is) különbözetének összegében kell figyelembe venni. Ezen számítás miatt – ha nincs saját tőkét csökkentő tétel, mert nem volt osztalékadót kiváltó adóalapot csökkentő tárgyi eszköz és immateriális jószág, továbbá nincs kimutatva értékelési tartalék,...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. szeptember 1.

Katás időszakban eladott ingatlan

Kérdés: Katás időszakban adta el az ingatlant a kataalany, aminek a nettó értékével csökkentette az osztalékot kiváltó adót. Ez esetben is beleszámít az ingatlan értéke a nem katás eredménytartalékba?
Részlet a válaszából: […]

Ha már nincs meg az ingatlan a kataalanyiság megszűnésekor, akkor az nem jelenik meg a nyitómérlegben, így a könyv szerinti értéket meghaladó piaci értéke nem lesz része az eredménytartaléknak.

(Kéziratzárás: 2022. 08. 24.)

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. szeptember 1.

Katás eredménytartalék – adózatlan osztalék minden tagra

Kérdés: Ami katás eredménytartalékként mutatható ki, az adózatlanul kifizethető osztalékként. Ez csak a korábban kisadózóként bejelentett tagra igaz? A kisadózóként korábban be nem jelentett tag osztalékát terheli adó?
Részlet a válaszából: […]

A Katv. 26. § (6) bekezdése szerint adózott befektetés valamennyi tagnál a Katv. 26. § (7) bekezdése szerint meghatározott saját tőkének a tag részesedése alapján arányosan jutó rész.

(Kéziratzárás: 2022. 08. 24.)

[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. szeptember 1.

Tagi kölcsönből apportálás bejelentése

Kérdés: Adott egy kft. 42 milliós tagi kölcsönnel hátrasorolt kötelezettségként, és -22 milliós saját tőkével. A saját tőke rendezése miatt a tagi kölcsönből 25 milliót beapportálnak a tulajdonosok. Ezt a jegyzett-tőke-emelést kell majd a K71-es nyomtatványon jelenteni?
Részlet a válaszából: […] ...történő felemelését, átalakulását, az általa kibocsátott átváltoztatható kötvény átalakítását, vagy a tagok törzsbetétjére az osztalékfizetés szabályai szerint elszámolt nyereségnek a még be nem fizetett pénzbeli vagyoni hozzájárulás teljesítéseként...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. augusztus 11.

Osztalékfizetés tárgyi eszközzel

Kérdés: A kft. tulajdonosa részére jóváhagyott osztalékot nem készpénzben, hanem tárgyi eszköz formájában fizeti meg. Ez a tárgyi eszköz a jelenlegi piaci értéken egy 80 millió Ft értékű lakás. Kérem, térjenek ki az ezzel a gazdasági eseménnyel kapcsolatos valamennyi adózási tudnivalóra, illetve a kontírozásra is!
Részlet a válaszából: […] ...kérdés szerint a kft. tulajdonosa részére járó osztalékot – feltételezhetően – a Ptk. 3:185. §-a előírásának a figyelembevételével állapította meg a taggyűlés. Az osztalék összegszerű megállapításánál tekintettel voltak az Szt. 39. §-ának...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. május 12.

Beolvadás esetén a jegyzett-tőke-többlet kezelése

Kérdés: Beolvadás esetén Beolvadó Kft. 1. és Beolvadó Bt. 2. és Átvevő Kft. jegyzett tőkéje a vagyonmérleg-tervezetben 6015 E Ft lenne, a többi sajáttőke-elem is pozitív. A tulajdonosok személye és tulajdoni hányada nem változik a beolvadás során, 50-50%-ban két magánszemély a tulajdonos mindhárom társaságban. Az Átvevő Kft. eredeti jegyzett tőkéje 3000 E Ft, melyet nem szeretnének megváltoztatni, tehát a beolvadás után is 3000 E Ft jegyzett tőkét szeretnének a tulajdonosok meghatározni. A3015 E Ft különbözetet hogyan kell a vagyonmérleg-tervezetben feltüntetni, és mi lesz a sorsa? Tőkeleszállításként kell kezelni, amely visszajár a tulajdonosoknak? Esetleg a tulajdonosokkal szembeni kötelezettségként elő kell írni? Vagy csak a vagyonmérleg-rendezés oszlopában az eredménytartalék összegét növeli? Ez esetben a tulajdonosok mikor vehetik ki, bármikor, mert tőkeleszállításnak lehet tekinteni, vagy csak osztalékágon?
Részlet a válaszából: […] A rövid válasz az, hogy a kérdező egyik tippje sem megfelelő!A Ptk. előírása szerint beolvadás esetén a beolvadó társaságok megszűnnek, a beolvasztó (itt Átvevő) társaság változatlan társasági formában működik tovább. A vagyonmérleg-tervezetet és a...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. május 12.

Dolgozói részvény elszámolása, adózása

Kérdés: Belföldi tulajdonú zrt. dolgozói részvényeket bocsátana ki. Ennek milyen feltételei vannak, és hogyan történik a számviteli elszámolása, adózása?
Részlet a válaszából: […] ...ingyenesen vagy a részvény névértékénél alacsonyabb, kedvezményes áron – bocsátható ki. Ha az alapszabály a dolgozói részvényhez osztalékelsőbbségi jogot kapcsol, e jog az osztalékelsőbbséget biztosító részvényosztályba tartozó részvényekkel...[…]
Tovább a válaszhoz Válaszadás: 2022. május 12.
1
3
4
5
62